Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Три нимфи възродиха духа на Аква Калиде

Три нимфи възродиха духа на Аква Калиде

Трите нимфи, покровителки на лековитите извори на Аква Калиде, възродиха духа на митичното място в мини спектакъл днес и отправиха благопожелания към бургазлии.

Трите нимфи, покровителки на лековитите извори на Аква Калиде, възродиха духа на митичното място в мини спектакъл днес и отправиха благопожелания към бургазлии. Интригуващото представление   бе част от атрактивната презентация  на проекта на Община Бургас „Магията на древността и красотата на  природата от Бургаския залив до Странджа” по ОПРР, Приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма”, операция 3.2: „Развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/3.2-02/2011, „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”, Бюджетна линия: BG161PO001/3.2-02/2011.   

На импровизирана сцена до най-древната част от баните  младите таланти от театралната школа на БСУ с режисьор Елевтери Елевтеров пресъздадоха  духа на Аква Калиде  от средата на първото хилядолетие преди Христа, когато трите нимфи  са пазели лековити води, известните в целият античен свят.    

Освен Аква Калиде, в проекта са включени  още 4 значими обекта   - „Бегликташ“  в община Приморско, „Мишкова  нива“ в община  Малко Търново,  „Деултум“ в община  Средец и „Русокастрон“ в община  Камено. Той ще бъде реализиран за период от 24 месеца. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е на стойност 445 160,80 лв. Проектът предвижда създаването на разнообразни и с регионален потенциал  туристически продукти, които чрез ефективен маркетинг да се промотират на туристическия пазар и да  привлекат нови туристи от страната и чужбина.

„Идеята е да  се популяризира  културно-историческото и природното наследство на региона  и да се насърчи икономиката в общините във вътрешността на област Бургас  като Камено, Средец и Малко Търново“. Това заяви на Аква Калиде  зам.-кметът по образование в Община Бургас г-жа Йорданка Ананиева.

Очакваните резултати от реализирането на проекта са  насърчаване на предлагането  извън  активния сезон и увеличаване на заетостта на легловата база през останалите месеци на годината, допълни Ананиева. Предвидено е да бъдат предложени два основни регионални туристически продукта и до 10 туристически пакета, съчетаващи културно-историческото и природно наследство на региона от Южното Черноморие и Странджа планина. Те ще бъдат представени на международни и регионални туристически борси.

Предстои да бъдат сключвани и договори с туроператори и малки туристически фирми, които да предлагат маршрутите в цялата страна и чужбина, уточни зам.-кметът Йорданка Ананиева.      

Последните находки, открити на Аква Калиде, са оловни печати и златни накити, обясни директорът на РИМ Бургас гл.ас.  Цоня Дражева по време на  представянето на проекта. Тя представи вълнуващата история на Аква Калиде.

Археологически находки показват, че лечебните свойства на горещия извор били известни още в неолита, когато в близост до него са създадени три селища от VІ – V хилядолетие пр. Хр. Траките превърнали извора в средата на І хил. пр. Христа в най-почитаното „светилище на Трите нимфи“, което векове наред привличало много поклонници. Най-ранните сведения за днешните бургаски минерални бани са от 4 век. пр. Хр., когато Филип II Македонски е летувал там.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега