Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Тротинетките влизат в Транспортната комисия

Тротинетките влизат в Транспортната комисия

Вижте какви регулации предлагат от МС.

В първия работен ден на Парламента, депутатите от Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения ще разгледа Законопроект за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози. Документът е внесен от Министерски съвет преди броени дни.

Сред новите разпоредби фигурира и нов чл. 80а, който урежда движението и управлението на електрически тротинетки. Припомняме Ви, че работата по регулацията стартира през месец септември. Една от целите на законодателя бе нормите да бъдат приети и да влязат в сила до пролетта, когато се очаква електрическите скутери отново да излязат на дневен ред.

Повечето от нормите в законопроекта приравняват тротинетките към велосипедите. Ето и какво предлагат от Министерски съвет:

Собствениците на тротинетки ще трябва да използват предимно велоалеите. Там, където такива няма, те ще бъдат задължени да се движат плътно в дясно на пътя, при това само по улици с ограничение на скоростта до 50 км/час. Забранено ще бъде тротинетките да се карат по булевардите и в зони, обозначени с пътен знак В9 – „Забранено е влизането на велосипеди”.

Задължително ще бъде използването на светлини и носенето на светлоотразителни елементи през нощта. Собствениците на тротинетки ще могат да се движат с до 25 км/час. Забранено ще бъде превозването на други лица върху тротинетките, както и превозването, тегленето или тласкането на предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението.

Каските ще бъдат задължителни само за непълнолетните собственици на тротинетки. Младежите между 14 и 16 години ще могат да карат само по велоалеите, а тийнейджърите между 16 и 18 години ще имат право да карат и по улици от II до VI клас и пътища с максимално разрешена скорост до 50 км/час.

Законопроектът забранява говоренето по телефона и карането по тротоари, предназначени само за пешеходци за "тротинеткаджиите".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега