Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Тръмп уволни главния прокурор на САЩ заради казуса с бежанците

Тръмп уволни главния прокурор на САЩ заради казуса с бежанците

Причина за това стана отказа й да предприема действия по контрол за спазването на указа на новия президент за ограничаване приема на бежанци и спирането на граждани от седем мюсюлмански страни да влизат в страната.

Доналд Тръмп освободи предсрочно главния прокурор на САЩ Сали Йейтс. Причина за това стана отказа й да предприема действия по контрол за спазването на указа на новия президент за ограничаване приема на бежанци и спирането на граждани от седем мюсюлмански страни да влизат в страната.

Главният прокурор (министър на правосъдието) в Щатите Сали Йейтс бе в края на мандата си. Тя бе едно от последните лица, свързани с офиса на Барак Обама, все още ненапуснало поста си. Правосъдният министър щеше да освободи позицията след като сената гласува официалното назначаване на Джеф Сешънс. Мандатът й обаче бе предсрочно прекратен, а на нейно място застана Дейна Буенте.

Уволнението бе определено от медиите отвъд океана като опит на Тръмп да упражни натиск и да затвърди указа си, който бе посрещнат с многолюдни протести и остри реакции както в САЩ, така и по цял свят. Буенте официално обяви, че ще наложи контрол по изпълнението на заповедта на новия държавен глава.

Демократите в сената реагираха бурно на смяната на главния прокурор. Коментарите бяха насочени към независимостта на правосъдието в администрацията на Тръмп. Независимо от това обаче назначението на Буенте е вече факт. От Белия дом официално заявиха, че този курс на политика цели единствено и само защита на американските граждани. А задържането на 109-тимата чужденци, вече пристигнали в САЩ, било акт на патриотизъм.

Междувременно, вече бившият президент Барак Обама излезе от краткотрайното си затишие и разкритикува актът, станал известен като "мюсюлманския бан". В официалната си позиция той заявява, че не е съгласен с "дискриминацията на индивиди заради тяхната вяра или религия". Това е първо изявление за експрезидента след напускането му на Белия дом и рядък случай на критика от страна на бивш държавен глава към наследника му.

Макар и дипломатично, актът бе разкритикуван от редица световни лидери, сред които външният министър на Франция - Жан-Марк Еро, немския канцлер Ангела Меркел и др. Турция и Канада бяха по-умерени. Вместо да нападат американския президент, те простичко заявиха, че бежанците са добре дошли при тях, а талантливите чужденци в нужда са ценен и важен ресурс за тях. Иран обяви, че ще предприеме реципрочни мерки, ограничаващи достъпа на американци до страната, а властта в Ирак изрази съжаление, че подобен акт може да наруши дипломатическите отношения между двете държави.

Тръмп контрира протестите и критиките с думите, че забраната за достъп на граждани на въпросните седем държави не е "мюсюлмански бан", а форма на защита. Ограничението не засягало представители на религиозна общност, а жители на рискови региони с висока степен на радикализация.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега