Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Уникални римски постройки и средновековен некропол открити в Поморие

Уникални римски постройки и средновековен некропол открити в Поморие

Културни пластове от две епохи бяха открити по време на археологическо проучване във връзка с изпълнението на проекта за водния цикъл на Поморие. Проучването се осъществи по Договора за сътрудничество между Община Поморие и Националния археологически институт при Българската академия на науките.

Културни пластове от двеепохи бяха открити по време на археологическо проучване във връзка сизпълнението на проекта за водния цикъл на Поморие. Проучването се осъществи поДоговора за сътрудничество между Община Поморие и Националния археологически институт при Българскатаакадемия на науките.

Археолозите изследвахатрасето по ул. „П. Р. Славейков”, при кръстовището с ул. „Мусала“, което попадав Зона А от територията на недвижимата културна ценност „Античен град УлпияАнхиало – Палеокастро”. Екипът, който ръководи разкопките бе в състав: доц. д-рОлег Александров от Великотърновския университет – научен ръководител и ПламенДойчев (докторант към катедра „Археология“ на ВТУ) – зам. научен ръководител.

Общата дебелината напроучения културен пласт е 2,50 м. Първоначално археолозите попадат на некрополот епохата на Средновековието. Проучени са общо 30 гроба с погребален обредспоред християнския канон. Гробовете бяха лишени от находки, като в запълнителяна гробните ями се откриваха отделни материали от периода Х – ХІ в.Под нивото на некропола саоткрити градежи от късната античност (ІV – VІ в.). Предстоят изследвания, но най-вероятностава дума за помещение от сложен комплекс. Подовото ниво, начинът на градеж, икато цяло подемният материал подкрепят тази теза. Приблизителната ориентация напомещението е север-юг. Засечени са източната и западната му стени, които саизградени  с ломени камъни.

Най-интересната част отпроучваното помещение е наличието на многоцветна подова мозайка. Общатаразкрита до този момент площ на помещението с подова мозайка възлиза на около20 кв. м. За съжаление площта на мозайката е по-малка (около 15 кв. м), зарадиразрушенията, причинени от вкопаванията на гробове и ями от епохата наСредновековието.Тя е изградена от кубчетас приблизителни размери от 1 кв. см. Използвани за пет цвята. Композициятавключва изцяло геометрични компоненти. Между пиластрите се забелязваттриъгълници с различни цветове, а в южна и северна посока от тях се разгъватпана, ограничени от многоцветна рамка. Паната включват преплитащи се кръгове,листа, повеи, ромбове и други мотиви.

Разкрита е само част от композиционнитепана, но може да се очаква, че мозайката се развива на метри в северна и южнапосока. По-нататъшното проучване на този етап, обаче, е невъзможно в южнапосока заради наличието на съвременно строителство, а в северна е силнозатруднено заради наличието на високоволтова ел. мрежа в този участък.Датировката на мозайкатае в края на ІV – V в. Предвид откритите находки, стратиграфска позиция, начинна изработка и сюжетна композиция, с голяма доза сигурност може да се каже, чее създадена при управлението на император Теодосий ІІ (408-450 г.).

Заради силнатафрагментарност и практическа невъзможност за нейната експонация на място,Експертната комисия към Министерство на културата направи предписание откритатадо този момент част от подовото покритие да бъде демонтирана от специалист-консерватор,реставрирана и експонирана в подходяща музейна среда. След извършения демонтаж,проучването продължи в дълбочина от още 1 м. В пласта се констатираха структуриот римската епоха (ІІ – ІІІ в.), включващи разрушения от улица и сграда. Имайкипредвид наличието на богата мраморна украса, архитектурни детайли и прозоречнистъкла, най-вероятно става дума за представителна сграда с обществени функции.

Благодарение навзаимодействието между археологическия екип и Община Поморие, към момента многоцветнатаподова мозайка от късноримската епоха е демонтирана от специалист-консерватор ипренесена в Исторически музей- Поморие за съхранение и последваща реставрация,експонация и социализация.Както римската сграда,така и по-късната подова мозайка са свидетелства за благоденствието и високатапозиция, която заема Улпия Анхиало (дн. Поморие) в системата на Римската, апо-късно и на Византийската империя.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега