Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Успение на Света Анна, днес не се работи

Успение на Света Анна, днес не се работи

Празникът се отбелязва и като ден на врачките.

На 25 юли православната църква почита успението на Света Анна - майката на Света Дева Мария. Света Анна произхождала от Аароновия род и била омъжена за Йоаким, наследник на Давидовото племе.

Милосърдното и щедро семейство живеело в Назарет, но голяма мъка лежала на сърцата им - нямали си детенце. Един ден, докато работела в градината, Анна видяла, че на лавровото дърво има гнездо с малки пиленца. Тя се обърнала към Бог с гореща молба да я дари с рожба. Господ я чул и изпратил от небесата ангел да съобщи, че е заченала. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог.

Света Анна зачева в деветия ден на месец декември. Дева Мария, нейната дъщеря, се родила на осми септември. Когато Мария става на три години, родителите ѝ я въвеждат тържествено в храма и я посветили на Бога, както били обещали.

В християнския свят Анна е сред най-разпространените имена. В превод от староеврейски то означава “благодат”. Света Анна е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците. За да раждат леко невестите и да бъдат здрави новородените, на празника се спазват определени забрани - не перат и не мият, не трябва да се работи нищо - не се плете, не се шие.

Според старо поверие, ако “трудна (бел. ред. бременна) жена работи на Св. Анна, ще пометне”. На празника на светицата младите булки и бременните жени отиват на черковна служба, запалват под иконата на Св. Анна свещи и й носят дарове - цветя, чорапи, кърпи, ризи, пари. Ако в дома има бременна жена се следи кой ще е първият гост през деня, защото се вярва, че бебето ще е от същия пол.

Майките изпичат специални обредни пити и ги раздават в двора на черквата и на съседи, за да са здрави дечицата им. Знае се, че Св. Анна пази малките от “огън” - висока температура и треска. Християнският култ към светицата се разпространява във Византийската империя още през VI век, когато е построена първата църква, носеща името й.

Българската православна църква чества два празника, посветени на света Анна. Зачатието на света Анна се отбелязва на 9 декември, а нейната смърт - на 25 юли. Празникът се отбелязва и като ден на врачките.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега