Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Успехът на диетата зависи от организма, не от храната

Успехът на диетата зависи от организма, не от храната

Чудели ли сте се защо строгата диета само Ви държи гладни, а килограмите така и не се топят? И защо друг се храни с възможно най-калоричните храни, без това да се отразява на талията му/й? Екип от учени от института "Вайсман" в Тел Авив имат отговор на тези въпроси.

Чудели ли сте се защо строгата диета само Ви държи гладни, а килограмите така и не се топят? И защо друг се храни с възможно най-калоричните храни, без това да се отразява на талията му/й? Екип от учени от института "Вайсман" в Тел Авив имат отговор на тези въпроси. Според техни изследвания, успехът на диетата не се крие в калориите и храната (или по-скоро липсата на такава), а във Вашия организъм - начина, по който обработвате различните храни и хранителни вещества.

До този момент специалистите строго разпределяха храните според техния глекимичен индекс (ГИ) - скоростта, с която богатите на въглехидрати храни се отразяват на кръвната захар и отделянето на инсулин в организма. Продуктите с висок ГИ, като тестени изделия и други, водят до рязко покачване на кръвната захар, а тези с нисък ГИ, като зеленчуците, отделят бавно въглехидратите и не повишават стойностите на кръвната захар.

Да, но според израелските учени, не всеки от нас реагира еднакво на едни и същи храни, с един и същ ГИ, пише "Daily Mail". Екипът от института "Вайсман" провел задълбочено изследване с 800 доброволци. Те били оборудвани със специално устройство, което отчитало промените в кръвната захар в продължение на седмица.

Данните се отнасят за над 46 000 хранения и показват над 1,5 млн. измервания на кръвната захар. Сравнявайки резултатите с дневния прием на различни продукти, специалистите направили изненадващи открития. Отделните доброволци реагирали различно на едни и същи продукти.

Д-р Еран Елинав от изследователския екип дава пример с това, че четирима от доброволците показали коренно различни резултати след консумацията на една филийка хляб дневно. Други двама пък реагирали противоположно при приема на банан и бисквита - при единия стойностите на кръвната захар скочили след бисквитата, но не и след банана, а при другия било обратното.

Една от доброволките пък открила, че карамелена мелба с богата заливка не влияе по никакъв начин на кръвната й захар. В същото време, закуската от кисело мляко и мюсли рязко покачвала нивата на глюкоза в кръвта.

Изводите от изследването показват, че няма универсално диетични храни, които да са подходящи за всеки един от нас. Според израелския екип, провел наблюденията, това може да означава нова ера в здравословното хранене.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега