Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Утвърдиха таксите и условията за прием във висшите училища

Утвърдиха таксите и условията за прием във висшите училища

Министерският съвет утвърди броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации в България. 49 596 студенти ще бъдат субсидирани от държавата през следващата учебна година. За първи път държавата утвърждава и приема на студенти срещу заплащане в държавните ВУЗ, като за учебната 2016/17 г. са предвидени 8784 студенти. Броят на приеманите студенти в частните висши училища е 16 373 студенти.

Министерският съвет утвърди брояна приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научнитеорганизации в България.49 596 студенти ще бъдат субсидирани от държавата презследващата учебна година. За първи път държавата утвърждава и приема настуденти срещу заплащане в държавните ВУЗ, като за учебната 2016/17 г. сапредвидени 8784 студенти. Броят на приеманите студенти в частните висши училищае 16 373 студенти.

Броят на приеманите студенти вдържавните ВУЗ е съобразен с последните изменения в нормативната уредба –въведените нов механизъм и методика за определяне броя на студентите икоефициентите на висшите училища по професионални направления, съобразноприетия списък на приоритетните професионални направления. В него са включени32 професионални направления от шест области на висше образования, по коитоприемът е завишен.

Министерският съвет утвърди 2594докторанти. Увеличени са местата за обучение на наши сънародници от чужбина вбългарски висши училища на ОКС „бакалавър“ и „магистър“ от 400 на 1000 и от 12на 20 за образователната и научна степен „доктор“. По този начин се затвърждававодената от правителството политика по отношение на нашите сънародници вчужбина.

Решението е съобразено с целите,заложени в приетата Стратегия за развитие на висшето образование в РепубликаБългария за периода 2014-2020 година и новия модел на финансиране на висшитеучилища, ориентиран към резултатите от обучението и потребностите на пазара натруда. По този начин ще се изгради устойчива и ефективна връзка между висшитеучилища и пазара на труда с цел постигане на динамично съответствие междутърсенето и предлагането на специалисти с висше образование.

С акта ще се ограничифинансирането на определени професионални направления, в които дадено висшеучилище не успява да се конкурира успешно с останалите. Това ще го мотивира дафокусира усилията си главно в направленията, в които обучението е с достатъчновисоко качество и добра реализация на студентите. Така по естествен начин ще сеукрепят професионалните направления, подготвящи най-добрите специалисти.Правителството утвърди и такситеза кандидатстване и обучение в държавните висши училища за новата учебнагодина.

Утвърденият от Министерски съветдокумент е въз основа на предложенията на академичните ръководства надържавните ВУЗ, които са съобразени с ограниченията, установени в закона зависшето образование – таксите да не надвишават 2/3 от диференцираните нормативиза издръжка на обучението.17 висши училища увеличаватразмера на таксите средно със 17,8% (от 15 лв. до 370 лв.) спрямо размера натаксите за обучение за учебната 2015/16 г.

Софийският университет „Св.Климент Охридски“ увеличава таксите за новоприети студенти – от 40 лв. до 240лв. в редовната форма на обучение и от 15 лв. до 370 лв. – в задочната.Намаление на таксите има при двевисши училища – Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“ иЮгозападният университет „Неофит Рилски“. Намалението е от 100 лв. до 230 лв.спрямо таксите за учебната 2015/16 г. при редовна форма на обучение на студентипо определени специалности.При 14 държавни ВУЗ няма промянав размера на таксите.

При девет държавни висши училищаразмерът на таксата за обучение на докторанти се увеличава средно с 38,% (от 19лв. до 739 лв.). Намаление с около 50% има при задочното обучение на докторантив Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. В 23 ВУЗ и в БАНразмерът на таксите за докторанти не се променя.Проектът на постановление беше публикуван за общественообсъждане в интернет страницата на МОН.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега