Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Утре вечер "Самсон и Далила" се завръщат в Бургаската опера

Утре вечер "Самсон и Далила" се завръщат в Бургаската опера

Във вторник вечерта, в ролята на Самсон ще се превъплъти Даниел Дамянов, а като Далила се завръща Андреана Николова.

След фурора наБургаските музикални празници "Емил Чакъров" тази година, операта на Камий Сен-Санс"Самсон и Далила" ще бъде поставена на сцената на Държавна опера – Бургас воригиналния си солистичен състав. Във вторник вечер, 28 ноември, в ролята наСамсон ще се превъплъти Даниел Дамянов, а като Далила се завръща АндреанаНиколова. Диригент на оркестъра ще бъде британецът Крис МакКракън.

Непоставяната до това лято на бургаска сцена творба предизвика фурор савангардно постановъчно решение. Сценографията на световноизвестния румънецКаталин Арборе и режисурата на Александър Текелиев предизвикаха бурни диспути воперните среди, като надделяваха възторжените отзиви.

Интересното в подготовката на бургаската постановка на"Самсон и Далила" са необичайните декори и костюми. Сценографът Каталин Арбореподготвя три костюма за Далила, които солистката Андреана Николова сменя повреме на представлението. Всеки един от костюмите е шит буквално върху певицата– не е използван манекен, а съединяването на платовете е извършвано, катотъканите са полагани върху тялото й. Така Арборе получава абсолютно точникостюми, предназначени единствено за Николова.

Тази година оперният свят отбелязва 140 години отсъздаването на "Самсон и Далила" - третата опера на Сен-Санс. Той избирабиблейския сюжет за борбата за свобода на юдеите с филистимяните и занечовешката сила на героя Самсон, криеща се в косите му, който е предаден отлюбимата си Далила.

Премиерата е била в немския град Ваймар, дирижирана напремиерата от самия Ференц Лист. Причината именно там да се състои първотопредставление е, че френската Гранд Опера посреща враждебно предложението накомпозитора, който дори се отказва да довърши творбата си. Публиката в Германияобаче посреща операта с интерес.

В родната на композитора Франция творбата еизпълнена едва тринадесет години по-късно, и то не в Париж, а в Руан. Сен-Санспосвещава произведението си на прочутата певица Полин Виардо-Гарсия, коятообаче никога не изпълнява партията на Далила поради напредналата си възраст вмомента, в който операта е поставена.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега