Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Утре започва традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"

Утре започва традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"

За трети пореден път първокласниците в столицата ще бъдат съпроводени до класните си стаи, освен от своите учители, и от полицаи и популярна личност.

В първия учебен ден Пътна полиция започва традиционната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. За трети пореден път първокласниците в столицата ще бъдат съпроводени до класните си стаи, освен от своите учители, и от полицаи от ГД „Национална полиция“ и СДВР, както и от популярна личност.

Първият урок на децата ще бъде по безопасност на движението по пътищата. Пътни полицаи ще обърнат внимание и на родителите, че отговорността на пътя е обща, а възпитанието за безопасно поведение на пътя трябва да започва от най-ранна детска възраст.

След официалната част представителите на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП ще дадат кратък брифинг за подготовката и старта на Европейския ден без загинали на пътя – 21 септември, който по идея на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL, се провежда в Европа под наименованието EDWARD (European Day Without A Road Death).

Припомняме Ви и съветите на Пътна полиция към децата, родителите и шофьорите:

АКО СТЕ УЧЕНИК:

Не забравяйте, че най-важно за вас е да се научите да се пазите сами на пътя. Там вие сте уязвими особено ако сте сами и не можете да потърсите помощ от възрастен. Затова, заради своята сигурност, приемете следните съвети:

-  Ако ходите сами на училище - Преди началото на учебната година си припомнете заедно със своите родители най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.

- Припомнете си основните правила за движение като пешеходци. Не забравяйте, че заради личната си безопасност винаги трябва:- да пресичате при зелена светлина на светофара;- да се движите по тротоара и да използвате изградените подлези и надлези за пешеходци;- да вървите по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.

- Използвайте светлоотразителни жилетки или елементи, които може да закрепите за облеклото или ученическата си раница.

- Ако закъснявате за училище, не приемайте това за повод да нарушавате правилата за движение на пътя. Така лесно може да станете жертва на катастрофа.

- Ако кръстовището е оживено, пресечете с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.

- Обсъдете с родителите си кои са хората, към които може и трябва да се обърнете за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Запаметете в телефона си номерата им.

- Ако се придвижвате до училище с велосипед - Преди началото на учебната година заедно с родителите си прегледайте техническата изправност на колелото.- Припомнете си заедно най-безопасния маршрут от дома до училище и обратно.- Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите.

Не забравяйте, че:- велосипедът е пътно превозно средство, а- велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;- до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по троатара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;- когато са навършили 12 години, велосипедистите трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;- за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.

- Обсъждайте с родителите и с приятелите си актуални събития, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.

- Винаги носете светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.

- Ако закъснявате за училище, не приемайте това за повод да преминете при червен сигнал на светофара. Така лесно може да станете причина за катастрофа и да пострадате в нея.

- Помнете, че при пътен инцидент винаги може да позвъните на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или да направите това сами.

 Ето и част от останалите съвети, които са насочени към родители на ученици:

ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ:

1. Освен ангажиментите ви за осигуряване на учебници и облекло за ученика, се налага да отделите значително време и усилия, за да предпазите детето си от неприятен инцидент на улицата.

2. Още преди първия учебен ден трябва да изберете най-безопасния  маршрут от дома до училище като обсъждате с ученика как да пресича, да се оглежда, да не тича при пресичане. Маршрутът трябва да изминете няколко пътя, за затвърждаване на правилното наблюдение на движението и действията. Тренировките по маршрута трябва да завършат със своеобразен изпит – как детето се справя самостоятелно.

3. Препоръчително и много важно е да закупите на детето светлоотразителна жилетка, която ще го направи много добре видимо в светлата и особено в тъмната част от денонощието, както и при намалена видимост. При ранното смрачаване през есента и зимата децата се прибират по тъмно. В неосветени участъци при пресичане те са в голям риск да бъдат блъснати от автомобил, чийто шофьор е заслепен от насрещни автомобили и същевременно не е намалил скоростта.

4. Потърсете за детето си връхни дрехи, чанти, ранички, обувки със светлоотразителни елементи “котешки очи”. 

5. Когато детето ви е у дома, без надзор  от страна на възрастен, а вие сте на работа, детето ви е в опасност при игрите навън. Отделете време, за да разговаряте с него и проучете къде и с кого ще играе, когато вас ви няма. Огледайте заедно с него подходящите места в квартала, които са  по-далеч от улици с интензивно движение на автомобили.

6. Ако детето ви непременно държи да кара велосипеда, когато вие отсъствате от къщи, преди да дадете своето съгласие, заедно с  него  огледайте подходящите безопасни за това места в квартала - алеи, градинки, улици, затворени за движение. Уточнете с кои деца ще кара велосипед  и  поговорете с най-голямото дете от групата, като му гласувате доверие да насочва и контролира по-малките да не излизат на опасните улици с интензивно движение.

7. Много е рисковано и не е допустимо да бъде оставяно без надзор на възрастен навън да кара велосипед дете под 7-годишна възраст. Твърде опасно е и за по-големите - 10-12-годишни. Ако няма кой да наблюдава  малкото дете навън, по-добре е да се получи споразумение велосипедът да се кара само при присъствието на родителите.

8. Ако в населено място забележите опасна игра на деца на и край платното, която ги поставя в риск да пострадат при пътна злополука, не оставайте безучастни - направете забележка по подходящ начин като обясните на децата опасността и ги отклоните от риска.

9. Децата до 14-годишна възраст са най-застрашени да попаднат в злополука като пешеходци. И без велосипед, детето ви при игрите навън е в опасност, дори по-голяма, особено когато е извън надзора на възрастен.  Огледайте заедно с детето си и неговите приятели местата, на които възнамеряват да играят през свободното от занятия време и  определете най-безопасните, като им насочите вниманието към най-важното изискване:  никога да не прекрачват бордюра и да не стъпват на платното преди да са се огледали внимателно, без бързане, първо наляво, после надясно дали не приближава автомобил. Дори да им струва, че автомобилът е далече, по-добре е да го изчакат и да пресекат чак когато платното е напълно свободно. Обяснете им, че най-опасни са леките автомобили, защото се движат по-бързо от товарните и автобусите.

10. Много са пътните злополуки с тежки последици поради управление на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши. Тъкмо в малките населени места, по пътищата и улиците в тях и в близост до тях стават най-тежките катастрофи с такива водачи. Не се качвайте на мотоциклети и мотопеди, ако по-големи от вас ви предложат да ви повозят. Някои от тях вероятно са неправоспособни и може да предизвикат злополука.

11. При превозване на деца до 12-годишна възраст в автомобила, спазвайте непременно законовото задължение да ползвате за това обезопасителни системи за деца  /седалки и столчета/. Детето в столчето /на седалката/ в автомобила трябва да е пристегнато правилно с коланите, за да се отдели от него в случай на инцидент или рязко спиране.

12. Децата са в особено голяма опасност да пострадат, когато са притеснени, че закъсняват за училище. Тогава пресичат тичайки, без да се оглеждат. Внушете на детето си по най-убедителен начин, че дори да закъснява, не трябва да тича през улицата, а да спазва точно правилата за пресичане.

13. Научете детето, че когато трябва да премине през оживено опасно кръстовище с интензивно движение, е по-добре да пресече заедно с основната група пешеходци /възрастни/ като същевременно се оглежда.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега