Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Учениците ще карат часове в "естествена среда" - в музеи и галерии

Учениците ще карат часове в "естествена среда" - в музеи и галерии

Това щяло да направи часовете по-атрактивни и интересни за учениците, щяло да ги научи на родолюбие.

Днес министрите на културата и на образованието Боил Банов и Красимир Вълчев подписаха специално споразумение за сътрудничество, което ще разтвори вратите на музеите и галериите у нас за провеждане на учебни занятия. Идеята е част от занятията на децата и младежите да се провеждат в "естествена среда", която да им позволи отблизо да опознаят историята и природните науки, възприемайки от първа ръка информацията.

Според Вълчев, това ще направи часовете по-атрактивни и интересни за учениците, което ще допринесе в две посоки - те ще бъдат по-ангажирани в образователната система и ще възприемат по-добре знанията, които тя цели да им даде.

"МОН винаги е насърчавало посещенията на ученици в културни институции, като това е залегнало и в проекта „Твоят час“. От октомври 2016 г. до юни 2018 г. са предоставени близо половин милион лева за посещение на културни, исторически, природонаучни, спортни и други обекти. Предвижда се МОН и занапред да финансира този род извънкласни дейности", посочи Вълчев.

Банов пък наблегна на това, че партньорството между музеите и училищата ще бъде ценно и за възпитанието в родолюбие, национална идентичност и отговорно отношение на учениците към паметниците на културата.

Според споразумението, училищата ще имат възможността да направят предварителна заявка за посещение на даден музей или галерия в определен ден, съобразен с учебната програма и извънкласните си дейности. Музейните специалисти ще бъдат включвани в планиране инициативите за извънкласна работа, в подготовката на различни образователни проекти и програми, свързани с културното и природното наследство и визуалните изкуства.

Те ще се ангажират и със създаване на училищни обществени колекции (експозиции), свързани с историята на училището, бележити личности, научно-технически открития, знаменателни факти от миналото, световната и европейска история и др. Учредява се и награда „Музейна образователна дейност“, която се връчва ежегодно на училище, учител, музей и музеен специалист.

Документът е резултат от съвместни усилия за приобщаването на музеите и галериите в образователния процес. Началото бе поставено с дискусията в Комисията по образование и наука в НС на тема „Училището в музея. Музеят в училището“. Беше облекчена процедурата за посещения на ученици в музеи.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега