Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Учители и ученици от ПМГ искат да запазят фасадата на училището си

Учители и ученици от ПМГ искат да запазят фасадата на училището си

Повод за притесненията е предстоящият ремонт на сградата, чиято основна цел е топлоизолация.

Преподаватели и ученици от бургаската Природо-математическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" стартираха акция за запазване на фасадния вид на сградата, в която се помещава учебното заведение. Инициатор е преподавателят по география Велимир Иванов, който търси обществена подкрепа за своята кауза. Повод за притесненията на учителя и съмишлениците му е предстоящият ремонт на сградата, чиято основна цел е топлоизолация, повишаване на енергийната ефективност и подобряване на условията в учебното заведение.

Опциите за проекта са две - реставриране на мраморната облицовка или поставяне на външна изолация. До този момент Общината не се е произнесла относно окончателното решение. По-рано тази есен бе обявено, че то ще бъде взето от ръководствата на двете училища.

Вариантът за покриване на сегашната фасада е в синхрон с проекта за общия образователен кампус, свързващ сградата на ПМГ/ГРЕ, тази на ОУ "Коджакафалията" и новия спортен център в двора на двете средни училища. Макар и да бе видоизменен, проектът съществува от 2014-а година насам, но едва сега се заговори за унифициране на вида на старата гимназия с останалите два елемента от комплекса.

Сградата е построена през 1938-1942 г., по проект на бургаския архитект Храбър Попов, немски възпитаник, завършил Висшето техническо училище в Берлин. Изпълнител на проекта е тогавашният популярен строител Георги Илиев. Облицовката е със специфичния и много актуален за епохата бял мрамор, който се среща при по-голямата част от административните и обществено значимите сгради в страната от този период.

Именно това стилистично решение искат да запазят г-н Иванов, някои от неговите колеги и ученици. Те се обърнаха и към експерти в областта, за да подкрепят доводите си с професионално мнение. Архитектите се обявиха в тяхна подкрепа и  входираха апел до кмета на Бургас, Общинския съвет и ръководствата на двете учебни заведения, които се помещават в сградата.

"Сградата на бившата Мъжка гимназия е един от ценните образци на архитектурния модернизъм от периодамежду двете световни войни в Бургас. Тя е една от най-големите обществени сгради вБургас в тази стилистика, представя специфични за епохата похвати, което я правиценна част от архитектурната и строителна история на града". Това гласи и становището на група "Български архитектурен модернизъм".

Те посочват, че поставянето на каквато и да е изолация върху каменната облицовка ще погуби автентичния вид на сградата и ще "компрометира нейните характерни естетически достойнства". Необходимите за закрепването на плоскостите крепежни елементи ще нарушат целостта на каменната облицовка, която няма да може да бъде възстановена в последствие.

Експертите подчертават още, че според съвременните изследвания, при масивни сгради отпреди Втората световна война няма нужда от саниране. Съществуват и неинвазивни методи за изолация, като вътрешно измазване, които не водят до унищожаване на фасадните стилистични характеристики.

"България рябва да опазва достойно своето културно наследство. В Бургас има отлични примери за спасяване на образци на модерната архитектура – като бившето Морско казино, успешно адаптирано наскоро в културен център", посочват още от група "Български архитектурен модернизъм".

Към момента се подготвя и подписка в подкрепа на каузата на учителите и учениците от ПМГ. По всяка вероятност подкрепа ще се събира онлайн.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега