Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Филиалът на Националната художествена академия в Бургас вече е факт

Филиалът на Националната художествена академия в Бургас вече е факт

Приемните изпити ще се проведат през юли в София.

Филиалът на Националната художествена академия в Бургас, първи и единствен извън София, вече е факт. Той има лиценз и е покрил всички документални изисквания. Филиалът ще се помещава в модерната сграда на Магазия 1, разположена в Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас. Това съобщиха на пресконференция днес кметът Димитър Николов и ректорът на академията проф. Николай Драчев. Изпитите ще се проведат през юли в София. Подробности относно приемът ще бъдат обявени скоро в сайтовете на НХА и Община Бургас.

През първата година тук се разкриват по 8 места в специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арт терапия". Амбицията е постепенно да бъдат увеличени и специалностите, и приемът.

В Бургас преподаватели от академията ще провеждат подготвителни курсове и консултации в началото на май. Във филиала могат да кандидатстват ученици с интерес и умения в различните видове изкуство от цялата страна. Обучението в Бургас е отлична възможност за младежите от цялата половина на България на изток от Пловдив, за които София е неудобна дестинация. Така или иначе, голяма част от същите преподаватели ще им преподават и тук.

"За последен път висше учебно заведение в нашия град е откривано през далечната 1991 година - Бургаският свободен университет. Разкриването на филиала на НХА е важно събитие за нас. Казвам ви добре дошли и нека занапред се срещаме само по хубави поводи, да откриваме изложби, да се радваме на успехите на талантливите ни творци. Вярвам, че в следващите години от Бургас ще тръгнат нови тенденции в развитието на българската визуална култура", каза кметът Димитър Николов.

Той обяви и предстоящия през април и май "Регионален конкурс за изящно и приложно изкуство". Участниците в него са разделени на две възрастови групи - XI и XII клас. Община Бургас осигурява едногодишни стипендии по правилата на своята програма за подпомагане на талантливи деца на учениците, класирани на първо, второ и трето място в първа възрастова група.

Участниците от втора възрастова група, чиято конкурсна работа има оценка, не по-малка от 5.50, се освобождават от изпита по рисуване при кандидатстването си в НХА, филиал Бургас. През следващите дни и месеци пространството в Магазия 1 ще бъде  адаптирано за нуждите на учебния процес, като със сигурност ще се обособи и изложбена площ.

"Освен в Бургас, преподаватели от академията ще проведат срещи с ученици от специализирани паралелки в цялата източна и югоизточна част на страната. Новият филиал ще бъде популяризиран и на предстоящите кандидатстудентските борси", съобщи ректорът проф. Николай Драчев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега