Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Фотокапаните в Атанасовско езеро показаха, че системата за защита от хищници е успешна

Фотокапаните в Атанасовско езеро показаха, че системата за защита от хищници е успешна

Резултатите са повече от обнадеждаващи – след няколко години на сериозно нашествие на хищници в гнездовите колонии, този сезон броят им е сравнително нисък и системата за защита даде своите резултати.

Този гнездови сезон бяха тествани фотокапани по две от ключовите диги, на които гнездят птиците в резерват Атанасовско езеро. Резултатите са повече от обнадеждаващи – след няколко години на сериозно нашествие на хищници в гнездовите колонии, този сезон броят им е сравнително нисък и системата за защита даде своите резултати.

Установено е, че чакалите навлизат в колониите странично от огражденията върху дигите. Това се случва при ниски води в басейните, когато може лесно да се гази и страничните сектори на оградите са почти незащитени. Природозащитниците твърдят, че това ще бъде една от задачите им преди следващия гнездови сезон, когато трябва да усъвършенстват системата за пасивна защита, за да осигурят по-висока сигурност на страничните сектори.

Добре и навреме изградените заграждения (преди началото на размножителния период), добавянето на ново препятствие - електропастир и други разнообразни дразнители показват, че хищниците още в началото на пролетта си създават реакция към местата със заграждения като трудно преодолими територии, изискващи енергиен ресурс, който те не са в състояние да отделят. Затова предпочитат да търсят други източници на храна и колониите остават на по-заден план.

Снимките показват, че хищниците безпокоят колониите изключително през нощта, което е логично, отчитайки активността на чакала - основния хищник, скитащ в езерото. Липсата на кадри с други видове хищници означава, че те най-вероятно използват други механизми и подходи за навлизане в колонните, напр. чрез плуване (видра) или малките им размери не позволяват да бъдат засечени от фотокапаните, които са на височина 1 м от земята.

Освен това, в близост до колониите са изследвани изпражнения на язовец, но не са открити следи от птици или други белези, които да говорят, че този хищник използва колонията за хранителен ресурс. Напротив - наличието единствено на растителни остатъци в тях през период с обилна животинска храна говори, че язовците са се хранили само с плодове и семена и не са навлизали в колониите.

При всички случаи високите гнездови резултати през сезон 2016 (включително с рекордни за последните години числености, а за някои видове - за цялата история на орнитологичния мониторинг в езерото) говорят, че през този сезон натискът на хищниците не е бил особено интензивен. Това със сигурност се дължи на комплексни фактори - изградени поведенчески реакции при хищниците, наличие на система за пасивна защита с разнообразни елементи, влияещи на различни сетива на хищника и отблъскващи го от колониите, липса на висока растителност и др.

Вероятно влияние оказва и самата численост на чакала в околните на Атанасовско езеро територии. Но всички доброволци, които бяха въвлечени в поставянето на фотокапаните, изработването на плашила и поставянето им на терен, както и в прибирането на съоръженията за пасивна защита и фотокапани, бяха доволни от ефекта от своята работа и убедени, че местата за гнездене на птиците стават все по-сигурни острови на надеждата.

Фотокапаните бяха закупени от БФБ в рамките на проект „Острови на надеждата“, подкрепен от Обществения борд на Telus International Europe.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега