Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Франция прие закон за ограничаване на пластмасовите отпадъци

Франция прие закон за ограничаване на пластмасовите отпадъци

Според новите правила, до 1-ви януари 2025 година страната трябва да постигне рециклиране на 100% на пластмасовите отпадъци.

Френският парламент прие единодушно нов закон за ограничаване на пластмасовите отпадъци, предложен от президента Еманюил Макрон и екипа му. Според новите правила, до 1-ви януари 2025 година страната трябва да постигне рециклиране на 100% на пластмасовите отпадъци.

Законът постановява още 50% намаляване на пластмасовите бутилки за еднократна употреба до 2030-а година и пълна забрана върху пластмасовите опаковки за еднократна употреба до 2040-а година.

До 2023-а година заведенията за бързо хранене трябва да заменят пластмасовите опаковки с екологични такива. Въвежда се и пълна забрана за производство и разпространение на продукти, произведени от разградима при окисляване пластмаса - най-големият замърсител на океаните. Нарушителите, които са установени да изхвърлят нерегламентирано пластмаса, ще дължат глоба от 1 500 евро.

От екологични съображения се забранява и унищожаването на нови нехранителни продукти. Производителите ще трябва да ги даряват, рециклират или преработват. Задължително ще бъде даряването на бракувани продукти от първа необходимост, например хигиенни такива.

Нова и неочаквана мярка е и фактът, че касовите бележки и квитанциите няма да се печатат, освен по настояване на клиента. Първоначално регулацията ще засяга транзакции до 10 евро, като до 2022 година сумата ще бъде увеличена до 30 евро.

Бизнесът отхвърли тези срокове като "нереалистични", пише "Le Monde". Според индустриалния сектор, към момента страната не разполага с необходимия експертен и технологичен капацитет, за да постигне целта от 100% рециклиране на пластмасовите отпадъци в посочения срок.

Припомняме Ви, че по официални данни на Евростат, към момента Франция рециклира около 27% от пластмасовите отпадъци, което нарежда страната на едно от последните места в Европа.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега