Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Хапваме патладжан за здраво сърце и остър ум

Хапваме патладжан за здраво сърце и остър ум

Богатият вкус и пикантно очакване на патладжана го правят чудесна част от зеленчуковата ни диета. Не случайно това растение се използва в много национални кухни по света и има почитатели навсякъде по Земята. Но освен вкусен, патладжанът се оказва и много полезен.

Богатият вкус и пикантно очакване на патладжана го правят чудесна част от зеленчуковата ни диета. Не случайно това растение се използва в много национални кухни по света и има почитатели навсякъде по Земята. Но освен вкусен, патладжанът се оказва и много полезен. Редица са ползите от консумацията му - за сърцето, мозъка и в борбата с диабета и високия холестерол.

Патладжанът е близък роднина на картофите и доматите и произлиза от Индия и Шри Ланка. Той е отглеждан в южна и източна Азия от предисторически времена, но пристига на Запад едва около 1500 г. Дълго време растението е смятано за отровно заради принадлежността му към семейство Картофови. Днес обаче той е важен хранителен продукт както в Азия, така и в Европа и Северна Америка.

Патладжанът е и много диетичен. В чаша от зеленчука се съдържат около 20 калории, 0,8 грама протеини, 4,82 грама въглехидрати, 0,15 грама мазнини и 2,5 грама фибри. В състава му влизат калий, витамините С и В6, желязо и магнезий. Патладжаните съдържат и антиоксиданти и антоциани, които са разновидност на флаваноидите.

Витамините, калият, фибрите и фитонутриентите са особено полезни за сърцето. Флаваноидите поддържат правилната функция на сърдечно-съдовата система, борят се с натрупванията в кръвоносните съдове, свалят кръмното, а освен това действат противовъзпалително и се борят с острите алергични реакции. Редовната консумация на патладжани регулира и нивата на холестерола в кръвта и са полезен елемент от здравословната диета на пациенти с диабет.

Патладжаните съдържат и антиоксиданта и фитонутриент назунин, който предпазва клетъчните мембрани. Според някои проучвания, това съединение запазва липидите в мембраната и улеснява транспортните функции между клетките. Освен това, изследвания сочат, че зеленчукът подобрява и кръвообръщението в мозъка, с което го предпазва от различни заболявания, развивани при по-възрастни пациенти.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега