Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Хималаите отнеха живота на още един български алпинист

Хималаите отнеха живота на още един български алпинист

Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника - връх Лхотце.

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, на слизане от връх Лхотце. Това съобщиха от фирмата-организатор на експедицията, предава БНР. Подаден му е кислород и му е била поставена инжекция срещу мозъчен оток, но това не му помогнало.

Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника - връх Лхотце (8516 м), и вторият след Христо Проданов, сторил това без допълнителен кислород. За съжаление, Томов пое на приключението в лошо физическо състояние. Малко преди да поеме към върха той призна, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит.

През юни 2013 г. Томов оцеля при клането в базовия лагер на Нанга Парбат, когато терористи избиха 10 алпинисти и един шерп. Тогава група от 15 маскирани маже атакуват Базовия лагер, а пакистански катерач успява да се измъкне и да разкаже после за случилото се. По същото време Томов е в Лагер 2 и това го спасява.

Година по-късно той се отправя към Броуд пик (8047 м) и успява да го изкачи, а през 2017 г. стъпва и на Манаслу (8163 м) - отново без помощта на личен шерп и без допълнителен кислород. 

Припомняме Ви, че преди една година в Хималаите изчезна Боян Петров. В началото на месец май алпинистът се загуби при изкачването си на връх Шиша Пангма.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега