Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Храни, които да избягваме при пролетна алергия

Храни, които да избягваме при пролетна алергия

Сезонът на пролетните алергии е тук. Природата се събужда, но красивите цъфнали цветя и дръвчета може да се окажат мъчение за някои от нас, които страдат от сенна хрема. Преди да се насочите към лекарствени продукти, с които да се преборите с неприятните симптоми, специалистите съветват да обърнете внимание на хранителния си режим.

Сезонът на пролетните алергии е тук. Природата се събужда, но красивите цъфнали цветя и дръвчета може да се окажат мъчение за някои от нас, които страдат от сенна хрема. Преди да се насочите към лекарствени продукти, с които да се преборите с неприятните симптоми, специалистите съветват да обърнете внимание на хранителния си режим. Има продукти, които облекчават състоянията, но има и такива, които засилват симптомите. Ето някои от тях:

Целината съдържа близки по състав протеини като брезовия полен. Макар и полезни, зелените стръкове може да засилят симптомите на алергия, тъй като, според Американската академия по алергии, астма и имунология, организмът ни обърква сходните протеини и ги приема като заплаха, което изостря симптомите на сухо гърло, например. Същото се отнася и за магданоза.

Ядките, които по принцип могат да бъдат алергени, като бадемите, например, също се предпочита да избягвате в сезона на алергиите. Вместо тях заложете на тиквените семки, сушените плодове и др. продукти, които понижават хистамина в кръвта.

Алкохолът е богат на хистамини и, според шведски изследователи, засилва симптомите на хрема, ако се почерпите, докато страдате от сезонна алергия. Най-голям ефект оказват вината. Вместо това наблегнете на освежаващите напитки, плодовите сокове и натурални цитронади, заредени с витамин С.

Синьото сирене също е заредено с хистамини, което го прави опасна добавка към хранителния режим по време на сезона на алергиите. То обостря симптоми като сърбящи очи, запушен нос, хрема и др.

Заменете шопската салата със зелена през пролетта. Доматите също могат да засилят симптомите, тъй като засилват реакцията на тялото Ви към тревните полени. В пика на сенната хрема, ако състоянието Ви се влоши, оставете този зеленчук настрана за кратко.

Чаят от лайка също има свойството да засилва сенната хрема, макар да Ви се струва, че топлата напитка облекчава болките в гърлото и кашлицата. Вместо това заложете на зеления или ментовия чай, например.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега