Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Хронично недофинансиране заплашва фонда на Националната библиотека

Хронично недофинансиране заплашва фонда на Националната библиотека

Лошо състояние на книгохранилищата, недоразвита информационна система и намален административен капацитет са сред основните резултати от лошото финансиране.

Хронично недофинансиране заплашва фонда на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", а по този начин - и националното културно наследство, съхранявано от тази институция. Това е изводът от одита, извършен от Сметната палата за дейността на НБКМ за периода от 01.01.2014 г. до 30.06.2016.

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" е най-голямата в страната и най-старият културен институт в следосвобожденска България. Тя съществува от 1878 година, като в настоящата сграда се помещава от 1953 година. Към края на 2015-а библиотечният фонд наброява над 8 млн. библиотечни единици, по данни на НСИ.

Липсата на достатъчно финансиране обаче заплашва бъдещето на този библиотечен фонд, смятат от Сметната палата. Книгохранилищата не са създадени за тази цел и не отговарят на изискванията за съхранението на книги и документи. Преобладаващата част от помещенията не са нито достатъчно осветени, нито  климатизирани, в някои от тях има течове, а поради недостиг на място и стелажи, част от библиотечните единици са разположени по земята.

В резултат част от съхранявания библиотечен фонд е увреден, унищожен или неизползваем. Електронният архив пък обхваща едва 11% от библиотечния фонд, макар да съществува от 2010-а година. Административният капацитет на НБКМ също намалява, което се отразява на всички сфери на обслужване и дейност на Библиотеката.

Заплатите са около минималната за страната. В същото време броят на управляваните библиотечни единици средно от един служител в НБКМ надвишава същия показател за Националната библиотека на Германия и този за Националната библиотека на Конгреса в САЩ. През 2016 г. библиотечният фонд, управляван от 1 служител в НБКМ, възлиза на 39 хиляди библиотечни единици.

Сметната палата е дала на министъра на културата 3 препоръки, едната от които съдържа в себе си 5 подпрепоръки, и на директора на Националната библиотека – 11 препоръки за отстраняване на проблемите и подобряване на дейността. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега