Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Цацаров: Няма основание за прекратяване на Българския хелзинкски комитет

Цацаров: Няма основание за прекратяване на Българския хелзинкски комитет

Сигналът е изпратен от народния представител Александър Сиди и евродепутата Ангел Джамбазки от ВМРО.

Няма основание за прекратяване на сдружението "Българския хелзинкски комитет". Това постанови главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на искане от страна на ВМРО, подписано от народния представител Александър Сиди и евродепутата Ангел Джамбазки.

От пресцентъра на Прокуратурата обявиха, че сигналът е постъпил на 30 септември, като в него са направени искания за:

1/ започване на разследване на дейността на Сдружение „Български хелзинкски комитет“ поради съмнение за пряка и косвена намеса в работата на съдебната власт и нарушаване на принципа на независимост и безпристрастност на българските магистрати;

2/ иницииране на производство пред окръжния съд, за прекратяване на Сдружението, поради нарушаване на разпоредбите на чл.117 от Конституцията на Република България и Етичния кодекс за поведение на българските магистрати, във връзка с чл. 13, ал. 1, т. 3, б. „б“ ЗЮЛНЦ.

Твърди се, че „…Сдружение „Български хелзинкски комитет“ се намесва в независимата съдебна система на Република България, както пряко (чрез становища по дела, лобистки призиви до съда в полза на подсъдимите, осъществяване на процесуално представителство на подсъдими лица), така и косвено (чрез организирането на безплатни семинари и удостояване с награди)".

Проверката на държавното обвинение констатирала, че БХК е регистрирана неправителствена организация, чиито цели и задачи са организирането на системни наблюдения върху ситуацията с човешките права в България и чужбина; изготвянето на доклади за ситуацията с правата на човека и разпространението им в страната и чужбина; изготвяне, превеждане и разпространение на материали, свързани с теорията и практиката на правата на човека; организиране на конференции, семинари, публични акции и други законни форми на гражданска дейност, свързани със защита на човешките права, включително и защита правата на отделни физически и юридически лица на територията на РБ и в чужбина.

Според Цацаров и екипа му обаче сигналът е неоснователен, тъй като не отговаря на правомощията на институцията, свързани с искане за прекратяване на дейността на НПО, осъществяващо дейност, асоциирана с посочените в законите за борба с тероризма обстоятелства.

"Твърденията в искането не сочат на забранена от Конституцията и законите дейност, която подлежи на проверка", допълва Цацаров.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега