Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Цацаров повторно поиска имунитета на Георги Михайлов

Цацаров повторно поиска имунитета на Георги Михайлов

Той е обвинен в безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на болнично заведение.

Главният прокурор Сотир Цацаров сезира повторно 44-ото Народно събрание с искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване на народния представител Георги Михайлов - за извършено от него данъчно престъпление.

На 08-и ноември м.г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на Георги Михайлов за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на „СБАЛХ“ ЕАД.

Ден по-късно депутатът даде съгласието си срещу него да бъде започнато разследване. На 13.11.2018 г. Софийска градска прокуратура образува наказателно производство за престъпления, извършени Михайлов, а на 22.11.2018 г.  главният прокурор възложи разследването да се проведе от Национална следствена служба.

На 26-и юни т.г. под ръководството на Софийска градска прокуратура, следовател от Национална следствена служба привлече като обвиняем народния представител Георги Михайлов за безстопанственост /престъпление по чл. 219 ал. 4 вр. ал. 1 от НК/ и му взе мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 15 000 лв.

Наказателната отговорност на Михайлов е ангажирана за това, че в периода   31.07.2015 г. - 18.04.2017 г. в гр. София като длъжностно лице - изпълнителен директор на „Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания“ /„СБАЛХЗ“/ ЕАД, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа, от което са последвали значителни щети за предприятието - „СБАЛХЗ“ ЕАД, в размер на 164 106 лв., като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Въпреки задълженията си за законосъобразното управление на финансите на „СБАЛХ“ ЕАД по Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор и Закона за лечебните заведения, обвиняемият Михайлов е извършил парични плащания без правно основание в полза на дружеството „Екофарм“ ЕООД в общ размер на 164 106 лв., въз основа на две фактури, издадени след изтичане срока на договора с „Екофарм“ ЕООД. Разследването по досъдебното производство продължава и се събират доказателства и за други престъпни деяния против стопанството/ чл. 219 – 220 НК/.

В хода на разследването са събрани доказателства и за извършено от Георги Михайлов данъчно престъпление. Те са дали основание на наблюдаващия прокурор при СГП да приеме, че са достатъчни, по смисъла на чл. 219, ал. 1 НПК, за привличане на  Георги Михайлов към наказателна отговорност и за престъпление по чл. 255 ал. 1 предл. 1 и 2 т. 2 предл. 2 вр. чл. 26 ал. 1 от НК.

Главният прокурор повторно е сезирал Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване на Михайлов за извършено данъчно престъпление, тъй като даденото от него писмено съгласие, на основание чл. 70, ал. 2 от Конституцията на Република България, не включва разследването и привличането към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл.  255 ал. 1 предл. 1 и 2 т. 2 предл. 2 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс. Тълкуването, дадено в Решение № 10 от 27.07.1992г. по к. д. № 13/92г. на Конституционния съд на Република България предпоставя повторното   сезиране на Народното събрание, с оглед статута на Георги Михайлов на народен представител. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега