Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Цацаров поиска имунитета на Делян Добрев заради "Белене"

Цацаров поиска имунитета на Делян Добрев заради "Белене"

Самият Добрев обяви, че ще внесе заявлението си за доброволно отказване от имунитета лично в деловодството на Народното събрание в 16:00 ч. днес.

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев, информират от Държавното обвинение. Мотивите са свързани с казуса АЕЦ "Белене" и се основават на доказателства за извършено от Добрев умишлено престъпление, в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма. Произтеклите щети за НЕК ЕАД са в размер на 4 561 697, 27 евро, което прави случая особено тежък.

Според доказателствата от разследването, през 2004 г. НЕК ЕАД провел процедура „Договаряне с обявление” по реда на Закона за обществените поръчки с предмет „Избор на Архитект-Инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ ”Белене”. С избрания изпълнител е подписан договор, който обаче не бил прекратен, след като властта решава да се откаже от проекта. НЕК ЕАД  продължило плащанията по този договор, като сумата, заплатена след 28.03.2012 г. е в размер на 4 561 697, 27 евро.

Според държавното обвинение, Делян Добрев е бил информиран за това, но не е направил нищо за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка "Белене". Действия не са предприети и след изпратено изрично писмо от изпълнителния директор на НЕК, в който са развити въпроси относно прекратяването на договора.

Така, Делян Добрев, като министър на икономиката, енергетиката и туризма не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание. Законова пречка за наказателното преследване на Делян Добрев е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

След предложение от страна на наблюдаващите прокурори, отправено на 19.10.2016 г., главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал. 1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу народния представител Делян Добрев.

Самият Добрев обяви, че ще внесе заявлението си за доброволно отказване от имунитета лично в деловодството на Народното събрание в 16:00 ч. днес.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега