Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Църквата почита Света мъченица Валентина

Църквата почита Света мъченица Валентина

Макар днес повечето хора да отбелязват католическия Свети Валентин, имен ден празнуват Валя, Валентина, Валентин, Вальо. Празнуват и Харалампи, Ламбо, Пейо, Пейчо, Пейка.

На днешния 10-и февруари православната църква почита Света мъченица Валентина. Заедно с нея, на този ден са почитани и  Св. Енната, Св. Павла и Св. Харалампи. Макар днес повечето хора да отбелязват католическия Свети Валентин, имен ден празнуват Валя, Валентина, Валентин, Вальо. Празнуват и Харалампи, Ламбо, Пейо, Пейчо, Пейка.

За Света Валентина не се знае много. Според църквата, тя била благочестива девойка и дълбоковярваща християнка. Заедно със Св. Павла и Св. Енната станали жертви на гоненията на Максимилян ІІ.

След като я заловили, езичниците я изправили на съд, който отредил тя да принесе дарове на божествата в техния храм. Вместо това, обаче, Света Валентина хвърлила камък срещу жертвеника и се обърнала с гръб към горящия върху него огън. Присъдата била ясна - посичане с меч.

Свети Харалампи от своя страна е смятан за властелинът на всички болести. Според легендата днес е Чуминден. Традицията повелява жените да месят питки с мед, с които да умилостивят чумата. В народните представи тя е стара, грозна, рошава и зла жена, която трябва да се изведе от селището. 

За тази цел хората оставяли в края на населеното място питка с мед, шише вино, нова кърпа, сапун, гребен и вода, за да се залиса, докато мие косите си и ги сплита, а докато се нахрани и напие — да забрави за какво е слязла. За да се предпазят от лоши болести, жените не трябва да работят на този ден. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега