Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Църквата почита Свети Симеон Богоприемец

Църквата почита Свети Симеон Богоприемец

На имениците - честито!

На днешния 3-ти февруари църквата почита Свети Симеон Богоприемец. Денят е известен още като Зимен Симеоновден. Летният еквивалент на този ден се чества на 1-ви септември. Двата празника са силно свързани с аграрната година, като 3-ти февруари в народния бит се смята за Ден на сеяча.

Свети Симеон Богоприемец или Свети Симеон праведни бил праведник от Йерусалим. Според преданието, той бил един от седемдесетте преводачи, назначени от египетския цар Птоломей ІІ Филаделф (285-246 г. пр.Хр.) да преведат Стария завет от еврейски на гръцки.

На свети Симеона се паднало да преведе книгата на пророк Исаия, когато стигнал до глава 7 стих 14, решил, че в еврейския текст има грешка, като е казано: “Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил”. Легендата гласи, че Св. Симеон посегнал да поправи думата Девица, но ангел Господен спрял ръката му: “Писаното е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тия думи”.

Смята се, че Свети Симеон Богоприемец е бил първият, взел на ръце Младенеца при първото му посещение в Храма. Именно на него се приписва пророчеството, че именно Иисус е Месията. В храма била и пророчица Анна, която също познала Спасителя. Днес църквата почита и нейната памет.

Днешният ден се почита най-вече от бременните жени, младите невести и май­ките. По това какъв човек първи ще дойде в къщата, се гадае какъв добитък ще се роди - мъжки или жен­ски. Денят се смята за един от “лошите дни” в християнския календар. Днес не се използват остри предмети и не се употребява думата “вълк”.

Имен ден имат всички, носещи името Симеон, Симеона, Симеонка, Симеонко, Симо, Симон, Симона, Симонка, Симча, Симчо, Симян, Симяна, Симе, Сима, Симан, Симана, Мони, Моньо, Мона, Монка, Моника. На имениците - честито, с пожелание за здраве и благополучие!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега