Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Църквата почита паметта на Свети Фотий - покровител на хората "със светлина в името"

Църквата почита паметта на Свети Фотий - покровител на хората "със светлина в името"

Честито на Фотий, Фотин, Фотина, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светлин, Светльо, Светла, Светлана, Светослав, Светослава и др.

На днешния 6-и февруари Православната църква почита паметта на Свети Фотий. Смята се, че той е живял в периода 810/820 — 891 година в Цариград. Баща му се казвал Сергий, а майка му – Ирина. Родителите му били иконопоклонници по времето, когато византийските императори били иконоборци.

Фотий получил най-доброто образование на своето време и бил най-ученият представител на тогавашна Византия. Заради изключителните си дарования и високото си образование той бил поставен през 858 г. за цариградски патриарх.

Той бил и преподавател в знаменитата Магнурска школа в Цариград. В рамките на живота си, Фотий изиграл сериозна роля в покръстването на славяните и мисиите на Кирил и Методий.

Не се свенял и да предизвиква императори, влизайки в разногласия с тях по отношение на вярата. Заради това често бил свалян от патриаршеския престол. Именно в заточение открил и смъртта си на 6 февруари 891 година.

Свети Фотий се смята за покровител на всички, които “носят светлина в името си”. Затова имен ден днес празнуват Фотий, Фотин, Фотина, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светлин, Светльо, Светла, Светлана, Светослав, Светослава и др.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега