Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Частни болници: Как и защо държавата купува лекарства на цена 7 пъти под официалната?

Частни болници: Как и защо държавата купува лекарства на цена 7 пъти под официалната?

Двете болнични организации настояват за проверка на доставчика, предложил отстъпка на държавни болници.

Здравният министър Кирил Ананиев и началникът на НЗОК - д-р Дечо Дечев излязоха с предложение за спешни промени в Закона за обществените поръчки, съгласно които и частните болници да купуват лекарства само с обществена поръчка. Поводът бе изнесена информация за лекарство за лечение на онкоболни пациенти, което държавна болница купува за около 130 лева, докато частни здравни заведения получават за над 1000.

В отговор на тази информация, от Българска болнична асоциация и Националното сдружение на частните болници излязоха с официална декларация, внесена в Здравната комисия в Народното събрание и разпространена до медиите. В нея те "отвръщат на удара" с въпрос как и защо лекарствен препарат се продава на цена 7 или повече пъти по-ниска у нас, отколкото е най-ниската обявена за Европа.

"Към момента, видно от справка в Позитивен лекарствен списък, 5-тима  притежатели на разрешение за употреба, предлагат 7 различни продукти, които съдържат Пеметрексед  като INN. Това са: Актавис, Акорд, Алвоген, Новамед и Сандоз. Всички тези продукти, по правилата на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, са включени в списъка с пределна цена от 1063,03лв., която е най-ниската възможна за референтните ни държави в Европа. От данните, изнесени от Д-р Дечев, става ясно, че 1 от тези фирми – Производителят Алвоген, чийто продукт има цена на едро 1063,03 лв., го е продал на определени Болници в България в пъти под цената за Европа", пишат в декларацията си двете болнични организации.

В документа те търсят отговор и на въпроса дали се касае за преоценено лекарство с изтичащ срок на годност, както и дали част или цялата внесена партида изобщо ще може да бъде реализирана, без риск за живота и здравето на пациентите.

Те смятат, че оповестената информация, наред с мерките, които са предложени от МЗ и НЗОК, уронват престижа на частните болници и противоречат на евродирективите. Нещо повече, според болничните заведения, ако България въведе обществените поръчки и за частните субекти, ще влезе в нарушение на Директива 2014/24/ЕС.

Сред болниците обвинени в това, че са закупували препарата на най-високата цена, се оказа и бургаската УМБАЛ "Дева Мария". Лечебното заведение бе наредено на 10-о място сред първите 11 болници в страната, купували лекарството на максимална цена, според "класацията" на д-р Дечев.

"През изминалата година университетска болница „Дева Мария“ е закупувала посоченото лекарство на различни цени от различни доставчици, спрямо тяхната моментна наличност. Купували сме и на най-висока, и на най-ниска цена. Всички доставчици, от които нашето лечебно заведение е купувало медикамента, са национално представени, лицензирани от Министерството на здравеопазването и тяхната собственост няма връзка със собствеността на университетска болница „Дева Мария“, гр. Бургас. Максимално допустимата цена на даден медикамент се определя от НЗОК и лизензираните дистрибутори се ръководят от нея, като лечебните заведения не участват в ценообразуването", коментира в отговор собственикът Семир Абумелих.

От столичната болница "Надежда" директно опровергаха твърденията, че изобщо са закупували споменатия препарат, тъй като зареждали еквивалентен продукт. В официално изявление, ръководството на здравното заведение обяви, че обмисля и съдебен иск за уронване на престижа. Директорът д-р Анелия Рачева също коментира, че огромната отстъпка "буди съмнения качеството на предлагания препарат - неговата автентичност, срок на годност, количеството, съдържащо се активно вещество".

Междувременно, Кирил Ананиев обяви, че ще поиска от НАП да провери болниците и търговците на едро за цените, по които се търгуват лекарствата за лечение на онкоболни пациенти. Болничните организации настояват за задълбочена проверка именно на доставчика, осигурил препарата на най-ниска цена.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега