Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Черен пипер за тънка талия и широки усмивки

Черен пипер за тънка талия и широки усмивки

Освен като пикантна подправка, черният пипер е известен и с многото си положителни ефекти върху здравето на човека. Един от най-широко използваните овкусители помага на храносмилателната система, мозъка и повишава имунитета.

Освен като пикантна подправка, черният пипер е известен и с многото си положителни ефекти върху здравето на човека. Един от най-широко използваните овкусители помага на храносмилателната система, мозъка и повишава имунитета.

Пикантната подправка е от семейство Пиперови. Черният пипер се получава от ферментирали изсушени недоузрели червени плодчета на растението. Зелените неузрели плодчета дават сходната подправка зелен пипер след изсушаване или мариноване в саламура или оцет. От изсушените и обелени узрели плодове се получава бял пипер.

Още аюрведичната медицина е познавала положителните свойства на пипера. Лечителите го използвали като лек срещу специфични състояния, свързани с прекомерна умора, повишаване на теглото и депресивни състояния. Днес, съвременната наука е потвърдила голяма част от легендарните свойства на подправката.

Скорошна изследване показва, че пиперинът - една от основните съставки на пиперовите плодчета, в действителност пречи на формирането на нови мастни клетки, намалява мазнините в кръвта и има антиоксидантно действие. Това прави пипера полезен както за сърдечно-съдовата система, така и за мозъка.

Според експертите тайната се крие във влиянието на пиперина върху някои от гените ни, отговорни за формирането и натрупването на мастни клетки. Други експерименти показват, че пиперът забързва метаболизма с до 8% в продължение на часове след хранене.

Освен това, пиперинът ни помага да извлечем максимума необходими вещества от храната. Така сме по-малко склонни да преяждаме, още повече предвид свойствата му да подобрява настроението. Антидепресантното действие ни пази от т.нар. утешително хранене и едновременно с това стимулира нервната система, прави ни по-креативни и активни. Пиперът стимулира и синтеза на серотонина - хормона на щастието.

Пикантният вкус на пипера го прави подходящ и при настинка и грип, кашлица и хрема.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега