Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Честваме 106 години Независима България!

Честваме 106 години Независима България!

Днес празнуваме 106 години Независима България! На този ден през 1908 г. в църквата “Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново е обявена Независимостта на България. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава.

Днес празнуваме 106 години Независима България! На този ден през 1908 г. в църквата “Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново е обявена Независимостта на България. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава.

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Той става възможен едва 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-1878 г. Край на войната слага подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Берлинският договор определя Княжество България като васално на Османската империя, а Южна България под името Източна Румелия получава административна автономия, но остава под политическата и военната власт на султана.

След постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост. Малко по-късно България е обявена за царство, а княз Фердинанд Първи приема титлата “цар на българите”. Празникът е обявен за официален с решение на 38-то Народно събрание от 10 септември 1998 г.

С различни прояви в цялата страна ще бъде отбелязана 106-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. С литургия и водосвет на бойните знамена в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново започва честването на 106 години от обявяването на Независимостта на България. По традиция ще бъде прочетен Манифестът, с който на 22 септември 1908 година княз Фердинанд провъзгласява Независимостта на България.

От 10,00 ч. тържественото шествие ще се отправи към крепостта "Царевец", където манифестът ще бъде прочетен още веднъж след военния ритуал за издигане на Националното знаме на Република България. От 11.00 ч. представители на държавни и обществени институции, политици и посланици ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, издигната след 1996 година, когато е било възстановено честването на празника с решение на Народното събрание. По-късно шествието ще се отправи към центъра на Велико Търново. През тази година то ще бъде водено от представителите на четири военни духови оркестъра.

И през тази година участниците в празника ще могат да се включат в Голямото търновско хоро, което ще се извие от центъра на града до площад "Цар Асен". Тържествата ще приключат с тържествена заря - проверка от 19.30 пред крепостта "Царевец".За първи път през тази година традиционното излъчване на Аудиовизуалния спектакъл "Звук и светлина" ще бъде предшествано от ново лазерно шоу.

В Бургас празничният ден ще започне от 10.00 часа на Площад “Атанас Сиреков” с ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас. След него ще има празничен молебен за благоденствието на Независима България. От 10.30 часа пред Военен клуб - Бургас също ще се проведе ритуал по полагане на венци и цветя при Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега