Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Четвъртокласници превърнаха спонтанно пикник в акция по почистване край Вая

Четвъртокласници превърнаха спонтанно пикник в акция по почистване край Вая

Малчуганите посетили брега на езерото в присъствения ден след изборите, заедно с учителките си.

Бургаски четвъртокласници превърнаха спонтанно пикник в акция по почистване край Вая. Малчуганите посетили брега на езерото в присъствения ден след изборите, заедно с учителките си. Гледката, която заварили там, обаче не им харесала. Затова децата решили да запретнат ръкави и да се справят с купищата отпадъци.

За геройството на ученици от 4а и 4б клас на ОУ „Христо Ботев“ – кв. "Долно Езерово" разказаха от Фондация "Биоразнообразие", които похвалиха малчуганите за тяхното отговорно отношение към природата.

Четвъртокласниците тръгнали на излет, заедно класните си ръководители -жа Тодорка Симеонова и г-жа Искра Костова. Идеята била да наблюдават птиците, да се разходят сред природата и да си направят пикник. Заварили обаче целия район около Бургаското езеро осеян с най-различни отпадъци, безброй нерегламентирани малки сметища от битови, строителни, и всякакви боклуци, което превръща това красиво иначе местенце в истинско бунище.

Но гледката, която заварват там ги изненадва неприятно и силно възмущава децата. Целият район около Бургаското езеро (брегът непосредствено до бившия селскостопански двор) се оказва осеян с най-различни отпадъци, безброй нерегламентирани малки сметища от битови, строителни, и всякакви боклуци, което превръща това красиво иначе местенце в истинско бунище.

В продължение на няколко часа те събирали боклуци, някои от тях извадили даже от водата, отнасяли ги на ръце до контейнера, който се намира на половин километър разстояние. Но след положените усилия, децата доволни се настанили на вече почистената поляна за така чакания пикник сред природата.

Но с това тази импровизирана акция не приключила, а очаква своето развитие, защото децата не искали при следващото си посещение да видят същата картина. Затова решили да направят специални плакати, в които да покажат със снимки какво са заварили, как са се потрудили да почистят и да призоват жителите на квартала да пазят околностите на езерото Вая, защото то е на всички тях.

След като г-жа Красимира Гаврилова (учител по биология) споделила с БФБ тази чудесна и спонтанна инициатива, екипът на фондацията обеща да разпечата 20 броя цветни плакати (след като ги изработят) и да наградят децата за тяхната активност и грижа за природата.

"Подобни акции показват, че у децата най-бързо и лесно се събужда тази непоносимост към грозното, замърсеното и несправедливото и че те са готови веднага да се впуснат в акция, но също така се замислят какво трябва да се направи, за да се промени ситуацията, да се информира и промени този, които може би не си дава сметка каква вреда нанася на природата, но и на хората, които живеят около него", коментират от БФБ.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега