Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Четирима души са задържани за търговия с органи, били част от престъпна схема

Четирима души са задържани за търговия с органи, били част от престъпна схема

Задържаните са донор, реципиент, който е трябвало да получи бъбрек, и двама души организатори.

Четирима души са задържани за търговия с органи в района на ГКПП "Капитан Андреево", информират от БНТ, позовавайки се на собствени източници. Те пътували в посока Турция. Задържаните са донор, реципиент, който е трябвало да получи бъбрек, и двама души организатори - мъж и жена. 

По непотвърдена информация става дума за организирана престъпна група. Организаторите са набирали реципиентите като са обикаляли центровете за хемодиализа. Донорите пък били предимно социално слаби хора, в случая - жител на ромска махала в София. ГДБОП и Специализираната прокуратура имали информация, че донор и реципиент няколко пъти пътували до Турция за изследвания.

Всичките медицински документи на реципиента и донора са били така фалшифицирани, че да се докаже роднинство от широк кръг между двамата. Причината - в Турция живи донори на бъбрек могат да бъдат широк кръг роднини на нуждаещите се, докато у нас живи донори на бъбрек мога да бъдат само преки роднини - брат, сестра, син, дъщеря, майка и баща.

Другата разлика е, че в Турция е разрешено и т.н. кръстосано донорство, т.е. ако няма съвместимост между донора и реципиента - роднини, е възможно бъбрекът на съгласния да дари орган да бъде даден на друг нуждаещ се, с когото има съвместимост, съответно близкият реципиент да получи бъбрек от друг съвместим донор.

Разследване на Националната телевизия показва, че цената на бъбрек на черния пазар по разследваната схема е около 60 хиляди евро. Едва 10 хиляди евро отиват в човека, който си продава бъбрека. Около 25 хиляди евро струва самата операция в клиниката и грижите, както за донора, така и за реципиента. Около 5 евро са другите непредвидени разходи. 20 хиляди евро взимат организаторите на тази схема.

У нас в момента нуждаещите се от бъбречна трасплантация са 1 028. През тази година са направени едва 22 бъбречни трасплантации, като само 8 са от жив донор, а останалите 14 са от трупни донори.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега