Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Чиновниците ще плащат солидни глоби за излишна бумащина

Чиновниците ще плащат солидни глоби за излишна бумащина

Управляващите предлагат сериозно повишение на глобите за чиновници, които искат от фирми и граждани да им носят на хартия информация, която вече фигурира в електронен регистър. Това предвиждат промените в закона за електронното управление.

Управляващите предлагат сериозно повишение на глобите за чиновници, които искат от фирми и граждани да им носят на хартия информация, която вече фигурира в електронен регистър. Това предвиждат промените в закона за електронното управление. Минималната глоба за неоснователно поискан документ ще скочи от 50 на 150 лева, а максималната - на 750 лева, пише в. "Сега".

Най-високата санкция, която може да бъде наложена на дадена институция за допуснато нарушение по закона, се вдига от 3000 на 30 хил. лева. Двойно се увеличава глобата за длъжностно лице, което извърши или допусне извършването на нарушение по отношение на мрежовата или информационната сигурност, и става от 500 до 3000 лв. Всички тези глоби са за случаите, в които не е извършено престъпление.

И в момента законът забранява администрацията да изисква от гражданите и фирмите "представянето или доказването на вече събрани или създадени данни". Според изискванията към всяка община или държавно ведомство служителите им "са длъжни да ги съберат служебно от първичния администратор на данните".

Например при извършване на дадена услуга, вместо да се иска актуално състояние на фирма, удостоверение за липса на данъчни задължения или за семейно положение, съответната служба трябва да си направи справка по регистрите. Въпреки че законът е в сила от 2008 г., очевидно той не действа. В мотивите към новия проект се признава, че вече 15 години отделните администрации си правят свои електронни регистри, които обаче така и не са обединени в един информационен масив, така че всяка служба да има достъп до системата на друга. Реално законът за електронното управление не работи и в България няма такова.

За съжаление всяко правителство обявява за приоритет и е-управлението, и облекчаването на административната тежест, но, уви, остават само на думи. Досега не е посочено дали някъде е наложена глоба за поискана бележка с данни, които са налични в регистрите на държавата или общините. Очевидно налагането на санкции е безпредметно, при условие че реално справките не могат да се правят онлайн. Ако обаче промените бъдат приети, ще трябва задължените по закона служители да го спазват и глобите да се налагат. Гражданите и фирмите пък имат пълно основание да си търсят правата, записани в закона.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега