Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Чудотворна икона на Пресвета Богородица идва в Бургас

Чудотворна икона на Пресвета Богородица идва в Бургас

Чудотворна икона на Пресвета Богородица, която се съхранявана в трезора на Националния исторически музей идва в Бургас на 1 август. Светинята ще пристигне в морския град при засилени мерки за сигурност и ще бъде поставена за поклонение в църквата „Николай Мирликийски Чудотворец“ в к-с „Меден рудник“.

Чудотворнаикона на Пресвета Богородица, която се съхранявана в трезора на Националнияисторически музей идва в Бургас на 1 август. Светинята ще пристигне в морскияград  при засилени мерки за сигурност ище бъде поставена за поклонение в църквата „Николай  Мирликийски Чудотворец“ в к-с „Меден рудник“.

Цели две седмициправославните християни ще имат възможността да  отправят молитвите си към Пресвета Богородицаи да се поклонят пред чудотворния ѝ образ . Чудотворнатаикона ще бъде тържествено посрещната в града в 16.30 часа в събота /1 август/. Навръх един от най- големите християнски празници УспениеБогородично или Голяма Богородица, иконата ще бъде поставена в храм „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“ за Празничната Утрення в 08.00 часа  и за Светата Божествена Литургия в 09.00часа.  В 11.00 часа иконата ще бъдеизнесена от храма за литийно шествие около храмовия комплекс.

Вярва се, че иконата на Пресвета Богородица  цери от всички видове страдания и болести и откликва на молбите на молещитесе. Пред нея могат да се поклонят и помолят  и мъже и жени.Инициативата е във връзка снабирането на средства за довършването на храм „Св. Николай МирликийскиЧудотворец“ и храмовия комплекс. Идеята е на директора на НИМ проф. БожидарДимитров и се реализира с благословението на Негово ВисокопреосвещенствоСливенския Митрополит Йоаникий, които ще присъстват на посрещането на иконата.  

При реставрацията на  впечатляващия реликварий, изработен от високапроба злато и сребро, декориран с изкусни инкрустации,  който е бил част от секретния фонд на НИМ до1992, са  открити чудотворни мощи на  4 известни светци. От надписастава ясно, че малките свети частици са на  Св. Параскева – Петка, Св. Панталеймон,  Св. Харалампий и  Св. Дионисий – Манастир Косиница.Уникалниятреликварий е изработен от талантливия йеромонах Серафим и е завършен на 25 март1821 г.  

Още за историята на иконата 

През годините въпросният уникаленреликварий е бил скрит в секретен архив, защото според условията на Ньойскиядоговор е гръцка собственост, която  трябва да бъде върната обратно на КралствоГърция. През далечната 1917 г.политикът, а по-късно и изтъкнат археолог Богдан Филов, заедно с другиразузнавачи, правят посещение в Гърция в манастира  „Св. БогородицаКосиница“.Манастирът бил основан презСредновековието от българи. Проф. Богдан Филов донася от Светата обител в България църковна утвари реликварий с чудотворни мощи.Понеже светините сапренесени нелегално у нас, те били скрити и не е имало гласност за тяхнотосъществуване.През 1964 г. НРБ сключвадоговор с Гърция, според който подобни ценности остават като българскасобственост.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега