Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ще отпускат наследствена пенсия за родители на загинали военнослужещи

Ще отпускат наследствена пенсия за родители на загинали военнослужещи

Според предварителната оценка на въздействие на законопроекта ще са необходими 55 589 лв. годишно.

Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, които дават възможност за отпускане на наследствена пенсия за родители на военнослужещи, загинали в мисии зад граница. Промените са предложени от Корнелия Нинова от БСП, Цветан Цветанов от ГЕРБ и група народни представители. От гласувалите 143 депутати 135 бяха "за", а 8 се въздържаха.

В мотивите на вносителите се посочва, че към момента засегнатите от промените са родителите на 23-ма военнослужещи, загинали при изпълнение на службата си в мисии извън страната - 13 са загинали в Ирак, а 10 в Камбоджа.

В Кодекса за социално осигуряване се предвижда получаването на наследствена пенсия от родител, чието дете е починало по време на наборна служба, но не признава същото право на родител на загинал по време на задгранична операция или мисия. Вносителите смятат, че такава пенсия трябва да получават и втората група родители.

Според предварителната оценка на въздействие на законопроекта ще са необходими 55 589 лв. годишно, при условие, че всички 23-ма загинали в мисия военнослужещи са офицери и имат живи родители.

В становище от Министерството на труда и социалната политика се посочва, че текстовете трябва да се преработят. В рамките на дебатите Хасан Адемов от ДПС заяви, че с промените ще се създаде нова несправедливост, както и ще доведе до искания за нови изключения.

"Какво казваме на родителите на загинали миньори например", попита той. Адемов посочи, че разбира емоционалните мотиви на законопроекта, но в него липсват социално-осигурителните аргументи.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега