Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Яворовият дух сплоти Поморие

Яворовият дух сплоти Поморие

За мен това е изключителна вечер. Убедих се, че събития като тази книга опазват духовното богатство на Поморие. Яворов като личност може да е роден в Чирпан, но като поет и будител той се е родил в Поморие. Община Поморие винаги се включва в проекти, повдигащи и съхраняващи живия анхиалски дух. Аз съм радостен, че има толкова много хора тази вечер в нашата културна институция – художествената ни галерия.

За мен това е изключителна вечер. Убедих се, чесъбития като тази книга опазват духовното богатство на Поморие. Яворов католичност може да е роден в Чирпан, но като поет и будител той се е родил вПоморие. Община Поморие винаги се включва в проекти, повдигащи и съхраняващиживия анхиалски дух. Аз съм радостен, че има толкова много хора тази вечер внашата културна институция – художествената ни галерия. В този материален свят,в който на преден план са новите къщи и коли, настоящото събитие показва, чеима надежда за нашата цивилизация. Специално благодаря на д-р Васил Костадинови на целия екип, който работи върху книгата, за да стигне тя до читатели, далечзад границите на България. Това каза кметът Иван Алексиев по време напремиерата на двуезичното издание „Яворов и морето“.

За един от двигателите на проявата, доктор ВасилКостадинов – общински съветник и основен спонсор на изданието, раждането наедна книга е акт на свещенодействие.„Раждането на една книга е свещенодействие – ниеидваме и си отиваме, но написаното остава. Тази книга ще стигне и донай-отдалечените места по света, благодарение и на Община Поморие, която севключи като спомоществовател в благородния проект. Досега Яворовите дни сепровеждаха през лятото. Нека този паметен ден бъде Яворовата пролет“, споделид-р Костадинов.

Преводачът на книгата Атанас Ванчев дьо Траси беудостоен с плакети от Oбщина Поморие и от Oбщински съвет Поморие.На събитието присъстваха още общински съветници отПоморие и Бургас, зам.-кметът по култура на община Бургас Йорданка Ананиева,представители на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ – Бургас, учители иученици от Бургас и Поморие, читалищни дейци, журналисти, директора наиздателство „Либра Скорп“ Денчо Михов, много граждани на Поморие и гости награда.Известният художник Йордан Маринов и почетен гражданинна Поморие също уважи премиерата на двуезичното издание „Яворов и морето“.

Неговата картина „Разговори“ краси корицата на книгата.Поетичната книга, създадена по случай 120 години отпристигането на гениалния Пейо Яворов в някогашния Анхиало, бе представена отпоетите Маргарита Петкова,  Валери Станков, Боян Чимов, авторът напредговора на книгата доц. д-р Ярмила Даскалова и проф. д-р Николай Даскалов.Събитието предизвика силен интерес и сред учениците отФренската езикова гимназия в Бургас, които рецитираха големия лирик набългарски и френски език.

Прозвучаха и „Две хубави очи“ на английски език. Публикатас нескрит интерес изслуша стиховете на поета на чешки език, рецитирани от проф.д-р Николай Даскалов от ВТУ „Св. св Кирил и Методий“.Автор на проекта „Яворов и морето“ и съставител напоетичния сборник е Стоян Тончев, а издателството – „Либра Скорп“ – Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега