Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Яжте нахут за здраво сърце и кости

Яжте нахут за здраво сърце и кости

Нахутът е растение от семейство Бобови. Той е една от най-рано култивираните от човека култури. За първи път са започнали да го отглеждат жителите на Средиземноморието и Близкия Изток. Ястия с нахут се срещат в националната кухня на Италия, Гърция, Индия, Близкия Изток, Испания и Португалия.

Нахутът е растение от семейство Бобови. Той е една от най-рано култивираните от човека култури. За първи път са започнали да го отглеждат жителите на Средиземноморието и Близкия Изток. Ястия с нахут се срещат в националната кухня на Италия, Гърция, Индия, Близкия Изток, Испания и Португалия.

Зърната на това растение съдържат амино киселини, протеини, фибри, витамин А, витамин С, витамин В-6, калций, желязо, натрий, магнезий, витамин К, цинк, мед, селений и др. Липсата на глутен и богатото съдържание на протеини го правят идеален елемент от веган диета, или предпразнични пости, тъй като осигурява необходимите вещества на тялото, които иначе си набавяме от месни продукти.

Фибрите, калият и витамините, в комбинация с факта, че нахутът не съдържа никакъв холестерол, го правят особено полезен за сърцето и сърдечно-съдовата система. Тези зърна регулират и кръвното налягане, предпазват от инфаркт и исхемична болест.

Освен това, нахутът е полезен и за костите. Желязото, калцият и магнезият са сред съдържаните в него вещества, които поддържат костната система силна и здрава. Балансираната диета, в която присъства нахутът помага и на храносмилателната система и при случаи на диабет и преддиабетни състояния.

Още древните са открили друго негово свойство - да действа като афродизиак. Древните египтяни и арабите са се възползвали от това магично свойство на нахута. Той може да се използва като допълнение към ястия, да се приготвя с къри, зеленчуци, като гарнитура и др. Сред най-известните храни от нахут са хумусът, фалафелът и кускусът с нахут.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега