Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Австрийският писател Петер Хандке спечели Нобеловата награда за литература за 2019-а

Австрийският писател Петер Хандке спечели Нобеловата награда за литература за 2019-а

Днес бе обявен и лауреатът за 2018-а - Олга Токарчук.

Австрийският писател Петер Хандке спечели Нобеловата награда за литература за 2019-а. Днес бе обявен и лауреатът за 2018-а - Олга Токарчук.

Хандке получи приза за "въздействащо си творчество, което с езикова изобретателност изследва периферията и спецификите на човешкия опит", гласи информацията, публикувана от Нобеловата комисия.

Австрийският автор е роден на 16 декември 1942 г. в Грифен, в южната австрийска провинция Каринтия, която тогава е част от германския Трети райх. Петер Хандке е смятан за един от най-ярките представители на съвременната австрийска литература. Наред с изявите си в различни жанрове той създава и множество белетристични произведения, които му спечелват име на необикновен разказвач. Зад гърба си има десетки издадени произведения и награди.


След като през миналата 2018-а година скандал попречи на Нобеловата комисия да излъчи лауреат в категорията литература, днес бе обявен и този приз. Получава го полската писателка Олга Токарчук за "повествователното си въображение, което с енциклопедична страст представя преминаването на границите като форма на живот".

Авторката е родена през 1962 година в град Сулехов, Любушко войводство. Тя е популярна с отличителния си „митичен“ тон на писане. Най-успешната й книга безспорно е романът „Правек и други времена“ (1996). Той донася на Токарчук световно признание и славата на един от най-важните представители на съвременната полска литература.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега