Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Апелативният съд потвърди екстрадицията на украинеца, издирван от Интерпол за убийство

Апелативният съд потвърди екстрадицията на украинеца, издирван от Интерпол за убийство

Съдът е на мнение, че мъжът не е заплашен от насилие, изтезание, или на жестоко и нечовешко или унизително отношение

Бургаският апелативен съд потвърди допуснатата екстрадиция на украинеца, издирван чрез Интерпол за убийство. Припомняме Ви, че той бе задържан в Бургас в края на януари.

Наказателното производство в Република Украйна се води за съучастие в умишлено причиняване, с цел сплашване, на тежка телесна повреда, представляваща опасност за живота, към момента на причиняването й, което деяние е извършено по начин, особено мъчителен за пострадалата /изгаряне с киселина/, при условията на предварителен сговор между няколко лица и е довело в последствие до причиняване смъртта на жената. Самото посегателство е било осъществено на 31 юли 2018 година, а смъртта е настъпила на 4 ноември 2018 година.

След запознаване с жалбата и събраните по делото доказателства, след изслушване на страните и преценка на закона Апелативен съд – Бургас е намерил жалбата неоснователна. Въззивният състав е споделил обоснования извод на първата инстанция, че липсват основания за недопускане или отказ от екстрадиция.

Налице е двойна наказуемост, защото деянието, за което се издирва Олексий Л. е престъпление според законите на двете държави. Исканото лице е наказателно отговорно според българското право, не е български гражданин или лице, на което е предоставено убежище в Р България, не се ползва с имунитет, посочват апелативните съдии.

Престъплението за което се преследва украинецът не е политическо или военно, няма да бъде съден от извънреден съд в молещата държава, екстрадицията няма за цел наказване на лицето на основания като раса, религия, гражданство, етническа принадлежност, пол, гражданско състояние и политически убеждения, както и няма основания да се прецени, че има риск положението му да бъде утежнено поради наличието на някои от тези основания.

В материалите по преписката обосновано е посочено, че няма основания да се приеме, че Олексий Л. ще бъде подложен в Украйна на насилие, изтезание, или на жестоко и нечовешко или унизително отношение, или, че не са гарантирани правата му. В документите за исканата екстрадиция изрично са предоставени гаранции, че той няма да бъде подложен на изтезания, ако бъде задържан и предаден в съответствие с приложимите международни принципи на взаимно доверие и признаване.

Предоставени са и гаранции за осигуряване право на справедлив процес, адвокатска защита и спазване изискванията на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Деянието за което е издирван и е поискана екстрадиция, не е амнистирано и погасено по давност от законодателствата на двете държави.

Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега