Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Апелативният съд потвърди присъда от 17 години затвор за умишлено причинена смърт на пътя

Апелативният съд потвърди присъда от 17 години затвор за умишлено причинена смърт на пътя

Жертвата е братовчедката на подсъдимия.

Бургаският апелативен съд потвърди 17-годишна ефективна присъда карнобатлия за умишлено причинена смърт на пътя и управление на автомобил след употреба на алкохол. Мъжът ще търпи наказание „лишаване от свобода“, при първоначален „строг“ режим и „глоба“ в размер на 1000 лв. Съдът е лишил подсъдимия от право да управлява автомобил завинаги.

Карнобатлията е признат за виновен в това, че на 24.07.2016 г. около 19,40 ч. на ул. „Йордан Йовков“, в гр. Карнобат, зад волана на лек автомобил марка „Мерцедес”, нарушил правилата за движение от ЗДвП, в резултат на което умишлено причинил смъртта на намиращата се на пътното платно негова братовчедка, починала по-късно същия ден. Мъжът е управлявал автомобила с 2.88 промила концентрация на алкохол в кръвта. Престъплението е извършено по време на сватба в ромската махала на града.

Пресофисът на съда припомня, че водачът опитал да премине с автомобила си през улицата, на която участниците в празненството танцували. До него на предната седалка стоял баща му, също употребил алкохол. Стигнало се спречкване с двама сватбари, които опитали да ги предупредят, че може да избухне по-голям конфликт. Мария Д. застанала пред колата, поставила ръце на предния капак на автомобила, но била съборена от него при движението му напред.

В резултат на това жената паднала на пътното платно по гръб, по посока на движение на автомобила, който преминал над нея, прегазвайки я по цялата си дължина с долната си част. Придвижвайки се напред автомобилът развил скорост от 0 до 17 км.ч., след което продължил сред множеството и подсъдимият се отправил към дома си.

Подсъдимият е управлявал автомобила, след като е бил лишен по административен ред от това право, употребил  алкохол със съдържание близо пет пъти над допустимото от закона. Въпреки ясното съзнание, че е прегазил своята близка родственица – първа братовчедка, той е избягал от местопроизшествието. Преди прегазването на пострадалата, също умишлено, е опитал да блъсне с автомобила свидетел, за което не му е повдигнато обвинение. Престъплението е извършено на място, на което е имало още много хора, включително и деца, като е съществувала опасност да бъдат причинени и други вреди, посочват апелативните съдии.

Според съдебния състав извършеното деяние е със завишена степен на обществена опасност. Такава опасност се извежда и от поведението на карнобатлията, който трайно и упорито не е зачитал правилата на движение и обществената опасност на дееца. Бил е наказван по административен ред за извършване на нарушения на Закона за движение по пътищата с 21 наказателни постановления, бил е санкциониран и с четири фиша. Налагани са му и принудителни административни мерки за временно отнемане на свидетелството за управление на МПС.

Определеното наказание ще спомогне в пълна степен за постигане целите на специалната и генерална превенция, като въздейства в достатъчна степен поправително, възпитателно, предупредително и възпиращо на подсъдимия. Наказанието ще има и нужния възпитателен и предупредителен ефект върху останалите членове на обществото, се посочва в решението на съда.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване или протест пред ВКС.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега