Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Археолози и водолази проучват археологическите находки при Сарафово

Археолози и водолази проучват археологическите находки при Сарафово

Екип археолози започна разкопки и проучвателна дейност в Сарафово. Ръководи ги директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доцент д-р Людмил Вагалински.

Екип археолози започна разкопки и проучвателна дейност в Сарафово. Ръководи ги директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доцент д-р Людмил Вагалински. Обектът, на който се работи, е склонът под военната почивна станция в бургаския квартал.

В началото на тази година бурното зимно море разкри там зидове от римско време, останки от добре изградена канализация и керамика. Тогава кметът Димитър Николов незабавно поиска помощ от държавата за проучване и опазване на руините. Тази помощ вече е факт и заедно с археолозите на обекта работят водолази, които проверяват колко навътре в морето стига селищното образувание. Тежка техника и бригада затворници с леки присъди пък премахват натрупаната с вековете почва върху склона, за да се открие обектът под нея и да започнат по-детайлните дейности.

Днес зам.-кметът на община Бургас Йорданка Ананиева провери как върви работата в Сарафово. „Очакваме с нетърпение археолозите да си свършат работата. След това Община Бургас желае да експонира по подходящ начин разкритото и да го превърне в един от интересните си туристически обекти”, каза тя. Според доцент д-р Вагалински, който от няколко дни работи в Сарафово, разкрилата се зидария е от 4-6 век.

В близост е локализирано място, което може да е било некропол, той като се откриват човешки бедрени кости и керамика. По целия плаж са разпръснати големи четвъртити дялани плочи. Доцент Вагалински е на мнение, че с такива са били покривани главни улици или подходите към градски и крепостни входове. Хипотетично е възможно в Сарафово да се намира старо пристанищно съоръжение, където кораби са разтоварвали многобройните посетители на известните бургаски минерални бани – Аква Калиде /Термополис/.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега