Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ахелойци казаха "Не!" на асфалтовата база край града

Ахелойци казаха "Не!" на асфалтовата база край града

Жителите на градчето към инвеститорите: „Най-добре да напуснете!”

Единни и категорични, ахелойци казаха НЕ на инвестиционните намерения на фирма „Лиан кънстракшън сървисис” ООД, за изграждане на асфалтова база в местността „Герена”, /бивша мина „Черно море”/ –  гр. Ахелой. Позицията си подкрепиха с хиляди подписи ПРОТИВ намерението на инвеститорите.

Това се случи по време на общественото обсъждане в град Ахелой, предизвикано от публичното обявление за инвестиционно намерение на фирмата инвеститор, обявено пред обществеността и заинтересованите страни според законовите разпоредби и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда. 

На срещата с гражданите присъстваха кметът на Ахелой Иван Георгиев, кметът на Поморие Иван Алексиев, председателят на Общинския съвет Адам Адамов, заместник-кметовете, главният архитект и главният инженер на Община Поморие, общински съветници и представители на фирмата инвеститор.

 „Сега е моментът да кажем искаме ли да се развиваме като промишлена зона на община Несебър или искаме да се развиваме като туристически център. За мен, като кмет на гр. Ахелой, алтернативата е една – да се развиваме като туристическа дестинация, като курортно селище, което привлича инвеститори, а нашите деца да работят в хотели и заведения, а не по асфалтови бази и промишлени цехове”, заяви кметът на Ахелой Иван Георгиев при откриване на срещата.

Управителят на „Лиан кънстракшън сървисис” ООД Румен Стефанов не можа да убеди присъстващите нито за ползите от конкретното инвестиционно намерение, нито за сроковете му на действие. Докато инвеститорът и неговото обкръжение бяха изпратени с бурни възгласи, думите на кмета Иван Алексиев бяха приети със силни аплодисменти: „Аз, моите колеги и кметът на Ахелой защитаваме Вашите интереси, не тези на инвеститора или нечии други, лични. Всеки инвеститор е добре дошъл на територията на община Поморие, но да не нарушава интересите на общността. Ако Вие прецените, че вашите интереси са нарушени, няма как да не Ви защитя.” 

Според него и ръководството на Община Поморие, трябва да се направи разлика между терена, собственост на фирмата, който е отреден за бетонов възел през 2005 г. и зоната, в която той се намира. Изработващият се в момента Общ устройствен план на общината, предвижда зоната, която инвеститорите наричат индустриална, да бъде зона за лозаро-винарство, с възможност на собствениците да изграждат чифлици и малки винарни за производство на вино. В съседство се предвижда да има курортно строителство. Промишлена зона в този район не се предвижда.

Направената инвестиция за асфалтова база и осигуряването на 30 работни места, не може да се сравнява с инвестициите на вече работещите туристически комплекси и на новостроящите се такива, нито пък с работните места, които осигуряват те. Тези инвестиции са не по-малко достойни за уважение.

„Не приемам коментари за дейността на Общината, както и не коментирам работата и бизнеса на инвеститорите от Свети Влас.”, каза кметът Алексиев и уточни още, че издаденото разрешение за временно поставяне на асфалтов смесител е с цел да се подпомогне работата по обхода на Ахелой.

Това е практика, която се използва в редица европейски страни - когато има строителство на пътища, да се използват мобилни асфалтосмесители, до приключване на обекта, което по никакъв начин не пречи на местните интереси. Инвестиционното намерение за изграждане на асфалтова база в землището на Ахелой обаче е нещо съвсем различно.

В края на срещата кметът благодари на жителите на Ахелой за единната им позиция и стремеж към развитието на града като туристически район. Възражението против инвестиционното намерение за изграждане на асфалтова база в гр. Ахелой ще бъде внесено в РИОСВ- Бургас в законоустановения срок.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега