Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БСП: Реакцията на управляващите за ограничаване на шапа е неадекватна

БСП: Реакцията на управляващите за ограничаване на шапа е неадекватна

„Изключително сме обезпокоени от продължаващото разпространение на шапа по чифтокопитните животни в Бургаска област. Ситуацията е критична, като непрекъснато се появяват нови огнища в различни общини”, това се казва в декларация до медиите на Парламентарната група на Коалиция за България.

„Изключително сме обезпокоени от продължаващото разпространение на шапа  по чифтокопитните животни в  Бургаска  област. Ситуацията  е критична, като непрекъснато се  появяват  нови  огнища в различни  общини”, това се казва в декларация до медиите на Парламентарната група на Коалиция за България.

От „Позитано”20 смятат, че реакция на изпълнителната власт и специализираните органи  за ликвидиране и  ограничаване на епизоодията е неадекватна. Според тях не са спазени разпоредбите  чл.127  от  Закона  ветеринарномедицинската дейност, според който към Министерския съвет се създава епизоотичен съвет, който се ръководи от заместник министър-председател, заместник-председател е министърът на земеделието и горите, а секретар – изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните.

„На нас не ние известно дали този съвет функционира и дали предприетите мерки имат нещо общо с него. Вместо това се създават разни кризисни щабове, оглавявани от лица непосочени в  закона. Тези действия на правителството са в разрез със закона”, заявяват социалистите. Според тях се е стигнало  до хаотични, несистемни действия по провеждането на строги мерки за ограничаване движението на животни.

„Прекомерно доверяване на частната ветеринарномедицинска практика, на която е предоставено изцяло лечебно-профилактичната дейност в животновъдството  не работи ефективно”, се казва в декларацията.   От Коалиция за България призовават управляващите да проучат опита на България в борбата с опасни и заразни болести, регламентирани в специализираните ветеринарномедицински закони още от края на 19 и началото на 20 век, в години на тежка икономическа криза,  когато държавата е гарантирала безплатни зоопрофилактични мерки.

От „Позитано”20 смятат, че прекалено късно е започнало да се мисли за осигуряване на фураж на здравите животни, които са под карантина в засегнатите райони. В Декларацията се посочва, че трябва да се поиска от Европейската комисия определянето на зона  около огнищата, извън която  животновъдите от незасегнатите райони да реализират готовата си животновъдна продукция без проблеми.

Друго искане е да се изготви и представи програма за възстановяване на животновъдството в Странджа след преодоляване на болестта. Последното искане на социалистите, посочено в декларацията, е оставката на ресорния министър.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега