Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БСП: Скандалът около Белене повдига въпроса - има ли пилот в самолета?

БСП: Скандалът около Белене повдига въпроса - има ли пилот в самолета?

Това, което се случи в последната седмица, повдига един въпрос - има ли пилот в самолета, знае ли дясната ръка какво прави лявата. С тези думи председателят на НС на БСП Сергей Станишев коментира скандала около АЕЦ Белене.

Това, което се случи в последната седмица, повдига един въпрос - има ли пилот в самолета, знае ли дясната ръка какво прави лявата. С тези думи председателят на НС на БСП Сергей Станишев коментира скандала около АЕЦ Белене. Според лидера на БСП по темата цари пълен хаос, управляващите не знаят какво правят и заблуждават хората.

Станишев припомни, че премиерът Борисов и неговото правителство имаха досега 21 месеца, за да си изяснят позицията по проекта и да вземат решение. „Тази разкрачена позиция от „гьола” Белене до това, че без Белене токът в България ще скочи няколко пъти, е характерна за господин Борисов и за ГЕРБ”, отбеляза лидерът на БСП. Той призова управляващите да изяснят позицията си и „най-накрая да кажат - да или не”.

„Това, което се приказва в момента, е смешно и безотговорно. Трябва да умеят да носят отговорност”, коментира Станишев по адрес на управляващите.   Председателят на БСП настоя да бъде даден ясен отговор на три въпроса. Първият е за сигурността на проекта, тъй като според Станишев българските граждани трябва да са убедени, че той отговаря на най-високите стандарти за сигурност.

Лидерът на БСП изтъкна, че проектът е разчетен на изключително високи нива от гледна точка на сигурността, така че при земетресения да издържа и да не създава проблеми на България и на хората. На второ място Станишев постави въпросът за цената. „20 месеца не могат да договорят условията, след като нещата бяха достатъчно ясни и подготвени”, отбеляза той.

Третият въпрос, който лидерът на БСП постави, е как ще се гарантира държавният български контрол върху 51% от собствеността на проекта и върху взимането на решенията за управлението на Белене. Станишев беше категоричен, че вчера премиерът е изговорил няколко лъжи. Едната от тях е, че Белене е подписан по време на някакви нощни разговори и едва ли не в бар. „Това е пълна глупост”, заяви лидерът на БСП. Той  изтъкна, че след като е бил подписан основният договор за Белене, в него е записано, че ще има инфлационен индекс, който ще се определя на основата на Евростат.

По думите на Станишев са се водили трудни преговори с Русия за това кой точно индекс да бъде приет. Отчетено е било, че различните дейности се извършват в различни страни - реакторите например са произведени в Русия, основните строителни работи са в България, а подизпълнителите са от Европа. „Това беше достатъчно сложен процес, но никъде по време на нашето управление не е говорено за 6,3 млрд.евро, каквато сума фигурира сега”, заяви Станишев. По думите му такава ескалация на цената не е обоснована.

Лидерът на БСП припомни, че при предишното правителство се е търсело финансиране и партньор за проекта и е имало международен конкурс с около 10 участници, който бе спечелен от RWE. Станишев напомни, че компанията напусна проекта през октомври 2009 година заради  постоянно противоречивите сигнали от страна на правителството на ГЕРБ. „За всички става очевидно, че се спуква поредният балон на ГЕРБ”. С тези думи Сергей Станишев коментира Доклада на Държавния департамент на САЩ, според който корупцията в страната ни не е намаляла.

Лидерът на БСП припомни, че според Трансперънси интернешънъл нивата на корупция в страната ни се увеличават през последната година и България е паднала на много ниски нива по отношение на  противодействие на корупцията. „Надявам се повече българи да започнат да осъзнават огромното разминаване между приказките на ГЕРБ и това, което правят всъщност”, отбеляза лидерът на БСП. По думите му цялото общество е свидетел на лобистките законопроекти, на корупционните практики, на конфликтите на интереси, на неяснотата с имотното състояние на представителите на ГЕРБ във властта.

По повод свободата на медиите, лидерът на БСП припомни, че наскоро ЕП прие декларация, в която се посочват пет страни в ЕС, в които има проблем със свободата на медиите. „България за съжаление е на второ място”, заяви Станишев.    

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега