Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Борисов: Патрулните коли на МВР ще информират при земетресение

Борисов: Патрулните коли на МВР ще информират при земетресение

Министерството на вътрешните работи ще съдейства максимално на експертите от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, за да може информацията за станало земетресение да достига навреме, точно и в пълна степен до хората в засегнатите региони.

Министерството на вътрешните работи ще съдейства максимално на експертите от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, за да може информацията за станало земетресение да достига навреме, точно и в пълна степен до хората в засегнатите региони.

Това беше решено на работна среща на премиера Бойко Борисов с директора на института проф. Николай Милошев, заместник-министъра на вътрешните работи Димитър Георгиев, главния секретар на МВР Калин Георгиев и директора на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов.

Между МВР и Националния институт вече е открита пряка телефонна линия, по която дежурният във вътрешното ведомство ще получава информация за регистрирани земетресения. При трус, който би могъл да доведе до материални щети дори на най-неустойчиви постройки, информацията ще бъде предавана до патрулните коли в съответния регион и чрез мегафон полицаите ще дават пълната информация на гражданите, както и съвети за поведението им.

Според експертите това би бил трус с магнитут от 4-та степен и нагоре по скалата на Рихтер. Информацията ще се публикува незабавно и в интернет страницата на МВР, а медиите ще имат пълен и равноправен достъп до данните и до експертите на Националния институт по геофизика, геодезия и география.

„Само през последната нощ сме провели поне 15 разговора с проф. Милошев. Това, което зная аз, знаете и вие. По никакъв начин не бихме спестили нищо, което знаем. Това е природа и колкото сме по-единни и консолидирани, толкова по-добре ще можем да предпазим хората от последващи злополуки, които могат да им се случат”, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Директорът на института проф. Милошев отново подчерта, че е невъзможно да се предскаже земетресение и призова хората да не се поддават на слухове. Той определи подобни твърдения като „спекулация с инстинкта за самосъхранение”.

Премиерът Борисов каза, че е поискал от геофизиците да му дадат 10 правила за поведение при земетресение, които да предпазят хората от злополуки. Правилата са следните:

1. Въпреки изненадата, опитайте се трезво да прецените ситуацията.

2. Отворете вратите към стълбището. Застанете под конструкция, предпазваща Ви от падащи предмети /каса на врата, маса, чин и др./, по-далече от прозорци, витрини и висящи предмети. Изчакайте люлеенето да спре.

3. След това максимално бързо излезте от сградата. Не използвайте асансьорите. Не предизвиквайте струпване на изходите.

4. Отдалечете се максимално възможно от всички заобикалящи Ви сгради и съоръжения /електропроводи, газопроводи и др./.

5. Не влизайте отново в сгради преди да се убедите, че опасността е преминала.

6. На работното място – спазвайте правилата за евакуация.

- У дома – изчакайте търпеливо информация от компетентни органи.

- В автомобила – при първа възможност спрете на открито място.

- В обществения транспорт – останете на място до отваряне на вратите.  

7. Окажете първа помощ на пострадали около Вас.  

8. Включете GSM радио и се информирайте за ситуацията. Следвайте указанията на държавните и общински служби за борба с бедствията.

9. Не се опитвайте веднага да напуснете населеното място с автомобил – това може да предизвика задръстване и да усложни обстановката.

10. Не се доверявайте на слухове за следващи трусове. Доверете се на официалната информация. Помнете, че все още предсказването на земетресения е невъзможно.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега