Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Борисов подсилва кабинета с послушковци

Автор: "PoligrafF", от 17.03.2012 4
Кабинетът "Борисов" напълно загуби облика си на експертен, след като в четвъртък вечерта бяха отстранени двама ключови министри, а на тяхно място ще бъдат назначени верни партийни кадри на ГЕРБ.

Кабинетът “Борисов” напълно загуби облика си на експертен, след като в четвъртък вечерта бяха отстранени двама ключови министри, а на тяхно място ще бъдат назначени верни партийни кадри на ГЕРБ. Двамата безпартийни експерти Трайчо Трайков и Стефан Константинов ще бъдат заменени като министри на икономиката и на здравеопазването от Делян Добрев и Десислава Атанасова, които влязоха в сегашния парламент като активисти на ГЕРБ, пише в. “СЕГА”. 

В познатия си стил вчера премиерът не даде ясни аргументи защо се разделя с тези министри и защо тъкмо сега. При сформирането на правителството си през лятото на 2009 г. Борисов обяви, че ще разчита само на експерти. Но миналата седмица каза, че ако сменя здравния министър, ще вземе някого от “тежката артилерия на партията”.

Новите назначения подсказват, че Борисов казва “сбогом” на реформите, лично ще контролира диалога правителство-партия-парламентарна група и ще се опита да избута мандата без приятелски огън и вътрешни сблъсъци. Но политолози и социолози веднага определиха опитите за затягане на дисциплината в управлението и растящата роля на премиера като слабост и симптоми за разпад във властта.

Ако досега партийно необвързани кадри като Трайков и Константинов можеха да си позволят да изказват различни мнения и дори да противоречат на премиера, новите политически назначения вероятно няма да нарушават партийната дисциплина и да спорят с Борисов и депутатите, които командват парламентарната група. Неслучайно в хвалбите за новите фаворити се набляга на тяхната “диалогичност”. Което означава, че оттук нататък лобитата ще диктуват и реформи няма да има.

В двете оставки няма нищо изненадващо, защото бяха предшествани от много гафове, критики и предупреждения. Трайков вече имаше жълти картони заради забележките, които отправи към ценовата политика на “ЛУКойл”, и заради шефа на НЕК, когото уволни заради подпис върху несъгласувано споразумение за АЕЦ “Белене” през април 2011 г. Догадки буди обаче моментът, избран от премиера за отстраняването на икономическия министър, и затова се появиха разнообразни версии.

Борисов обяви, че Трайков го е вбесил, тъй като отишъл на плаж в Катар, вместо да върши работа. Дясната опозиция и самият министър обаче намекнаха, че става дума за раздор за бъдещето на АЕЦ “Белене”. “Истинските причини за отстраняването ми рано или късно ще станат известни на хората”, коментира вчера Трайков в парламента.

Сега опакият Трайков ще бъде заменен от сговорчивия Делян Добрев, който бе депутат от ГЕРБ, преди да стане зам.-министър, с ресор енергетика. Първите думи на бъдещия 33-годишен министър са показателно безлични: “Позицията ми за проекта АЕЦ “Белене” не се различава от досегашната позиция на правителството. Проблемите в енергетиката са много. Преди да бъде взето окончателно решение дали ще се строи АЕЦ “Белене” или не, всички факти ще бъдат сложени на масата.”

Присъдата за Константинов бе произнесена още с развихрянето на скандалите с цените на лекарствата и скандално високите бонуси в наблюдаваните от него ведомства. Борисов обвини пореден здравен министър в мудност, нерешителност, липса на диалогичност, закъснели реформи и влачене след събитията. Но според Константинов неуспехът му се дължи тъкмо на липсата на политическа подкрепа и бламиране на закони.

Бъдещият министър Десислава Атанасова, за разлика от всички свои предшественици, които бяха работили дълги години в тази сфера, всъщност е юрист по образование и преди да стане депутат и шеф на парламентарната здравна комисия, е била юрисконсулт на Русенската болница. “Чувствам се като тежката артилерия на ГЕРБ”, каза Атанасова в първото си изявление.

”Трябва да се обърне внимание на специализацията на лекарите. Това може да бъде първата реална стъпка в реформата на болничната помощ. Това е свързано с националната сигурност на страната и искам да има дебат - надпартиен, обществен”, обяви тя.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или