Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Броим до 70 лева за елха в саксия тази година

Броим до 70 лева за елха в саксия тази година

Е, ако тази Коледа сте решили да спазите старата традиция и да се спрете на истинска елха или бор, ще трябва да похарчите повече, отколкото миналата година.

Макар и често предпочитани, изкуствените елхи сякаш не могат да изместят истинското дръвче - неговият аромат и усещането за уют, което то внася в дома. Е, ако тази Коледа сте решили да спазите старата традиция и да се спрете на истинска елха или бор, ще трябва да похарчите повече, отколкото миналата година.

В Бургас търговците на празнични дръвчета вече откриха сезона, като естествените елхи в саксия стигат до 70 лева тази година, в зависимост от размера, показа проверка на "PoligrafF". По-малките иглолистни струват около 50 лева. Причината за по-високите цени, както и за по-малките количества, обаче не е търсенето. Напротив - проблем се оказва, че има с предлагането, споделиха с екипа ни търговците от площада между бул. „Сан Стефано“ и ул. „Цар Симеон І“.

"Първо в разсадниците има по-малко елхи и борчета - повечето се отглеждат за износ, най-вече за Германия и Англия. Второ, цените от производителите тази година са два пъти по-високи. Аз като го купя на тази цена, на колко да го продавам, естествено и при нас цените са по-високи", коментира един от търговците.  

Както и през последните години, по-достъпни са отсечените елхи, но най-големите и кичести дръвчета стигат цени до 40-50 лева. Продават се и клонки от оформените и счупени дръвчета за тези, които не могат да си позволят цяла елха, или пък нямат място за дръвчето у дома, но искат да закичат с естествени иглолистни за празника.

Тази година на пазара има предимно видове бор, който е по-издръжлив от елхата. По думите на търговците, отсеченото дърво може да запази вида си около 20-25 дни, но заради уханието на гора и смола си заслужава да се похарчи повече. При правилно отглеждане, дръвчетата в саксия могат да Ви радват и през следващите години.

За четвърта поредна Коледа Изпълнителната агенция по горите осъществява контрола на дръвчетата чрез специално поставени контролни пластини. Те удостоверяват, че празничното дръвче не е станало жертва на „незаконна сеч“. От 50 до 5 000 лева глоба ще се налага за нелегално отсечена елха, предупреждават от Изпълнителна агенция по горите. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега