Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаският съд предаде на гръцките власти издирван за каналджийство белгиец

Бургаският съд предаде на гръцките власти издирван за каналджийство белгиец

Той има наложено ефективно наказание „Лишаване от свобода“ за срок от девет години и три месеца, както и общо парично наказание от 16 000 евро.

Бургаският окръжен съд допусна изпълнението на Европейска заповед за арест и предаде белгийския поданик Т.Н. на съдебните власти на Република Гърция, с цел изтърпяване на ефективно наказание „Лишаване от свобода“ за срок от девет години и три месеца, както и общо парично наказание от 16 000 евро.

Припомняме Ви, че белгиецът бе задържан в началото на март. Той е издирван от властите в Гърция за каналджийство и за незаконно притежаване на пътнически документи, принадлежащи на друго лице. Престъпленията са осъществени през ноември 2014 г. в Серес - Република Гърция.

В проведеното открито съдебно заседание Т.Н. изрази доброволно съгласие да бъде предаден на гръцките съдебни власти, като не се отказа от прилагането на принципа на особеността. Защитата заяви пред съдебния състав, че независимо от заявеното и потвърдено съгласие на исканото лице, по делото са налице основания за отказ за изпълнение на Европейската заповед за арест.

Като основания за това, адвоката изтъкна, че съдебното производство срещу белгиеца е било проведено задочно, в негово отсъствие и без участие на защитник, с което са били нарушени негови права, регламентирани в ЕКПЧ. Той поиска от съда да измени взетата му мярка за неотклонение в по-лека – „Домашен арест“, с оглед възможността да се подготви за предаване на властите в Република Гърция.

Окръжен съд – Бургас намери, че искането на съдебните власти на Република Гърция следва да бъде уважено и белгийският поданик да им бъде предаден за изтърпяване на наложеното му с присъда на гръцкия съд наказание „Лишаване от свобода“ за описаните в заповедта престъпления. Няма данни исканото лице да е осъдено за същите престъпления, с влязла в сила присъда на български съд или на съда на трета държава членка, да изтърпява или да е изтърпяло наказанието.

В предходни заседания, съдът поиска от Апелативна прокуратура – Солун допълнителна информация, касаеща воденото съдебно производство там. Видно от получения отговор, при задържането си мъжът е упълномощил гръцки защитник, но в хода на образуваното съдебно производство не са се явили нито той, нито неговия адвокат. Обвинителният акт е бил връчен на упълномощения защитник, както и постановената по делото присъда.

Предвид предоставената от Република Гърция допълнителна информация, Окръжен съд – Бургас прие, че макар присъдата да е постановена в съдебен процес, на който исканото лице не се е явило лично, съдебните власти са предоставили надлежни гаранции за спазването на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Гръцките съдебни власти изрично са гарантирали, че след като Т.Н. им бъде предаден, ще му бъде връчен препис от присъдата, от който момент за него ще започне да тече нов срок, в който да има право да я обжалва или да поиска нейната отмяна.

Решението на Окръжен съд – Бургас е окончателно. Съдът взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо белгиеца.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега