Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаският съд пусна под гаранция обвиняем за опит за убийство на собствения му баща

Бургаският съд пусна под гаранция обвиняем за опит за убийство на собствения му баща

Случаят е от 19-и януари т.г. Според обвинителния акт, грозната сцена между баща и син се случила в частна къща в кв. “Долно Езерово”.

Бургаският окръжен съд измени взетата спрямо обвиняем за опит за убийство от "Задържане под стража" в "Гаранция" в размер на 3 000 лева.

Припомняме Ви, че случаят е от 19-и януари т.г. Според обвинителния акт, подсъдимият направил опит умишлено да умъртви баща си като го ударил с чук по главата в семейната къща в бургаския квартал "Долно Езерово".

Според защитата на обвиняемия, от направената в досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза се установява нанасяне на две средни телесни повреди върху пострадалия. В съдебното заседание адвокатът каза, че в дадените показания на пострадалия, същият изразява самокритичност към себе си като баща, по отношение на употребата на алкохол и взаимодействието с близките си.

След вземането на първоначалната мярка за неотклонение са извършени множество действия по разследването и новите доказателства не променят направения извод за наличие на обосновано предположение за възможността обвиняемият да е извършил престъплението, в което е обвинен, казва в мотивите си съдебната инстанция.

При вземането на най-тежката мярка за неотклонение първоинстанционният съд, а и въззивната инстанция са приели съществуването на реална опасност обвиняемият да се укрие, позовавайки се на тежестта на наказанието, предвидено за престъплението, предмет на разследването.

Тази хипотеза обаче е приложима само при първоначалното вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, като Окръжен съд – Бургас посочи, че предвидената наказуемост сама по себе си не би могла да оправдае дълъг период на задържане. При последващо искане за изменение на тази мярка съдът е длъжен да съобрази всички доказателства, относно наличието на опасностите обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

От събраните на досъдебното производство доказателства е видно, че обвиняемият е с установена самоличност и адрес, на който трайно пребивава. Мъжът е с необременено съдебно минало, срещу него няма други неприключили наказателни производства. До задържането му е бил трудово ангажиран.

Разпитан като свидетел, неговият ръководител го характеризира като отговорен човек, който помага на колегите си и на когото може да се разчита. Посочените обстоятелства, според съдебният състав налагат извод, че в случая не е налице висока степен на реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

Окръжен съд – Бургас прие, че към настоящия момент задържането под стража се явява прекомерно ограничение, което е непропорционално на нуждите на наказателното производство.

Определението на съда подлежи на обжалване или протестиране пред въззивна инстанция в тридневен срок.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега