Бургаски лекари спасиха бебето на бременна жена с 12 см миомен възел

Автор: "PoligrafF", от 04.05.2017 0
Бъдещата Майка Кристина Иванова ще може да доизноси плода, но под стриктно наблюдение от страна на медицинските специалисти.

Бургаски лекари спасиха бебето на бременна жена с 12-сантиметров миомен възел. Бъдещата майка Кристина Иванова ще може да доизноси плода, но под стриктно наблюдение от страна на медицинските специалисти.

За 38-годишната бургазлийка това е първа и дългоочаквана бременност. За своята женска консултация тя избира доктор Сибел Татарова от УМБАЛ “Дева Мария”. Именно тя открива прогресиращото доброкачествено образувание, което се среща при над 30% от случаите на бременност след 35-годишна възраст.

До края на първото тримесечие миомният възел нараства до 12 сантиметра. Поради големината на образуванието, д-р Татарова насочва пациентката си към гинеколога д-р Георги Хубчев. Вместо да извърши аборт, той решава да предприеме необходимите действия за отстраняване на възела, без да отстрани плода.

”В България този тип операции почти не се извършват, поради голямата оперативна сложност и високи рискове от неуспех. Обикновено в подобни случаи първо се прекъсва бременността и след това се отстранява доброкачественото туморно образувание”, коментира д-р Георги Хубчев, който е методичен ръководител на АГ отделението в УМБАЛ “Дева Мария”.

Предвид големината на възела, стандартната “лапароскопска” (безкръвна) операция е неприложима, посочва специалистът. Ако не бъде премахнат обаче възелът може не само да доведе до спонтанен аборт или загуба на бебето в последния триместър на бременността, но съществува и не малък риск от усложнения, които да доведат до отстраняване на матката при жената.

Д-р Хубчев и екипът му, допълнен от д-р Татарова и д-р Рафик, извършват успешно операцията на 38-годишната жена и бременността бива запазена. От тук нататък следва внимателно наблюдение на следоперативния период, както и следене развитието на плода.

Поради често възникващите усложнения както за бременната, така и за бебето, съветът на д-р Георги Хубчев е при наличие на един или няколко миомни възела, да се обсъди с акушер-гинеколог адекватно лечение преди забременяването, като се прецени нуждата от оперативно лечение с оценка на съотношението полза-риск.

”В моята практика имам десетина подобни случая, като всички са завършили благополучно – здраво доносено бебе”, заяви д-р Хубчев.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или