Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургас отбелязва Нощта на прилепите

Бургас отбелязва Нощта на прилепите

Тази вечер ще "дебнем" летящите бозайници в Морската градина!

За 23-та поредна година природолюбители по света ще отбележат Международната нощ на прилепите. В Бургас инициативата ще се проведе тази вечер.

Организатори са Българска Фондация Биоразнообразие и Зелени Балкани. Домакин отново ще бъде Културен център „Морско Казино“, където от 18:00 часа ще се проведат презентация, изложба фотографии, арт занимания относно прилепите. По-късно вечерта ще има и наблюдения на прилепи и работа с детектор в Морската градина.

Ето я и програмата:

18:00 - 20:00  Разглеждане на изложбата „Прилепите в България“ - с фотографии на видовото разнообразие и техния жизнен цикъл
18:00 - 18:30   Обучение за правене на възли (Запознайте се с част от работата на изследователите на прилепите, които влизат в пещерите и за да достигнат различни дълбочини използват въжета и правят ...възли)
18:30 – 18:40  Прилепите на Борнео - презентация на Станимира Делева, Зелени Балкани
18:40 - 19:00  В Атанасовско езеро живеят не само птици, но и прилепи - презентация на Спас Узунов, БФБ
19:00 – 19:15  Bat's Quiz show - след толкова Нощи на прилепите какво научихте за тези необикновени бозайници
19:15 – 20:00  Нощ на прилепите - с детектор из алеите на морската градина


Международната нощ на прилепите цели да запознае широката общественост с удивителния начин на живот и значението на тези бозайници за равновесието в природата. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България.

През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите.

Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август. У нас обаче кампаниите се организират след началото на учебната година, за да може в тях да се включат възможно най-много млади хора.


България приютява около 100 вида бозайници, 30% от които... могат да летят. От общо 39 вида прилепи, обитаващи Европа и прилежащите й острови, у нас са установени 33 вида, групирани в 4 семейства: Подковоноси, Гладконоси, Дългокрили и Булдогови. Някои от са типично пещерни, докато други се крият в хралупи или под хлабави кори на стари дървета. Редица видове са се приспособили за живот сред хората и се чувстват добре както във вече изоставени сгради и минни галерии, така и във фугите на панелни блокове или таваните на обитаеми къщи.

Макар да ги виждаме рядко, прилепите са изключително важни за здравето на екосистемите, тъй като с огромния си апетит предотвратяват каламитета (прекомерното размножаване) на редица вредители.

За щастие, в нашата страна числеността на повечето видове се е запазила висока, заради обширните стари гори и големия брой подземни местообитания (до момента у нас са известни над 6000 пещери). Зимните колонии, надхвърлящи 40 000 екземпляра, извеждат страната ни на едно от първите места в Европа, що се отнася до значимостта й за летящите бозайници, и ни правят отговорни за опазването на европейските популации.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега