Бургас отбелязва Световния ден на влажните зони

Автор: "PoligrafF", от 02.02.2020 0
На 2-ри февруари всяка година отбелязваме Световния ден на влажните зони. Тази година темата е Биоразнообразието във влажните зони.

На 2-ри февруари всяка година отбелязваме Световния ден на влажните зони. Тази година темата е  Биоразнообразието във влажните зони.

Влажните зони покриват сравнително малка площ от земната повърхност в сравнение с другите екосистеми, но са изключително богати на биологично разнообразие като много видове растения и животни са напълно зависими от влажните зони - те не могат да оцелеят без тях.

Всъщност крайбрежните влажни зони, като например естуарите, солените блата и езера и кораловите рифове, са екосистемите с най-голямо разнообразие на растителни и животински видове, като това ги прави и едни от най-продуктивните екосистеми в света.

Последните проучвания в глобален мащаб показват, че влажните зони изчезват три пъти по-бързо от горите, като 35% са изчезнали от 70-те години насам. Основните причини за загубата на влажни зони са:
• Отводняване и пресушаване за селско стопанство или строителство;
• Замърсяване;
• Прекомерна експлоатация на ресурси (напр. свръх риболов);
• Инвазивни видове;
• Климатични промени.

За да фокусира вниманието на най-младите върху проблемите на влажните зони, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) има удоволствието да покани училищата в Бургаски регион да се включат в една специална инициатива „Театър за влажните зони“.

”Желанието ни е да ангажираме учениците и техните преподаватели по важната тема за влажните зони чрез театър. Представяме една интересна и лесна за изпълнение в училищни условия пиеса „Да опазим Бургаските езера“, написана от Александър Маринов – Санчо, който е дългогодишен доброволец на БДЗП и БФБ. В момента подготвяме семпли декори и костюми, които са лесно преносими и ще могат да се ползват за определен период, така че колкото може повече училища да се възползват от тях и да реализират пиесата. Училищният театър ще ни помогне да включим децата, за да могат лесно да разберат сложните процеси, които се случват във влажните зони”, сподели Дияна Костовска, ръководител на LIFE проекта „Лагуната на живота“.

Всички желаещи училища могат да се свържат с екипа на проекта и да се включат в графика за реализиране на пиесата.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или