Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

България - основен партньор на Иран в Европейския съюз

България - основен партньор на Иран в Европейския съюз

Иранската страна планира изграждането на транспортен железопътен коридор през Грузия и разглежда България като привилегирована възможност за реализацията на проекта за транспортна свързаност с Европа, стана ясно по време на разговора.

Приятелството и взаимното уважение между Бългрия и Иран са предпоставка за задълбочаване на двустранните отношения във всички направления, а Ислямската република счита приятелска България за основен партньор на своето сътрудничество с Европейския съюз. Това стана ясно по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с президента на Иран д-р Хасан Роухани в рамките на Общия дебат на 71-вата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Президентите Росен Плевнелиев и д-р Хасан Роухани бяха единодушни, че е важно двете страни да използват благоприятния момент след отпадането на санкциите срещу Иран, за да засилят търговско-икономическото и инвестиционното си сътрудничество и двустранния обмен в редица области, сред които транспортната свързаност, науката и технологиите, логистиката, културата и туризма.

Държавният глава Росен Плевнелиев очерта отличните възможности за фирми от Иран да стъпят на европейския пазар, като използват конкурентните преимущества на България. Двамата лидери откроиха като особено перспективно сътрудничеството в областта на фармацевтиката, където иранската страна разглежда възможностите за създаване на съвместни предприятия с български партньори и последваща търговия с трети страни от региона на Близкия изток. Съществува потенциал за развитие на сътрудничеството в областта на информационните и комуникационните технологии, нано- и биотехнологиите, производството на храни, енергетиката, управлението на водите и други.

Иранската страна планира изграждането на транспортен железопътен коридор през Грузия и разглежда България като привилегирована възможност за реализацията на проекта за транспортна свързаност с Европа, стана ясно по време на разговора.

Иранският бизнес може също така да намери отлични условия за реализация на европейския пазар, като се възползва от условията на българските индустриални зони и от благоприятната данъчна система, посочи президентът Росен Плевнелиев. Ще се търсят и повече възможности за задълбочаване на контактите между частния сектор от двете държави, договориха се още президентите Росен Плевнелиев и д-р Хасан Роухани.

Въпреки хода на историята, отношенията между двете страни и народите на България и Иран винаги са били добри и приятелски. Двете страни имат многогодишни културно-исторически традиции, който са най-благоприятната основа за постигане на успешни резултати в сътрудничеството, констатираха още двамата президенти. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега